Kiállítás

2022.02.10. 07:00

Ezúttal Tarifa környékéről mesél a Füredi-bédekker

Ismét útra kelt Füredi Tamás grafikus, festőművész. A dél-spanyolországi Tarifán és környékén szerzett élményeiről mesél játékosan temperával készült alkotásain a Bartók aulagaléria kiállításán.

Szabó Szabolcs

Füredi Tamás grafikus e kiállításon is visszatért egyik kedvenc témájához, az utazáshoz, felfedezéshez Fotók: Laczkó Izabella

Füredi Tamás rutinos utazónak számít, és alkotói munkásságában is évek óta komoly szerepet kap e privát bédekker bemutatása. 2014-ben például a fővárosi Supermarket Galleryben (is) látható volt a Retúr Rennes című kiállítás, három évvel ezelőtt, 2019 márciusában pedig szintén a Bartók aulagalériájában szemlézhettük a Travel Posters című tárlatot, amely különleges nyomdatechnikával készült utazási plakátok segítségével hívott európai körútra. 

 

A Dunaújvároshoz és Rác­almáshoz kötődő képzőművész ezúttal Spanyolország és egyben Nyugat-Európa legdélibb csücskét választotta, így született meg a Retour Malaga via Tarifa című kiállítás. 

– Van egy kedves barátunk, aki pár éve eladta a budapesti lakását, és kiköltözött a dél-spanyolországi Tarifára, amely Nyugat-Európa legdélebbi csücske. Ott szinte állandóan fúj a szél, vagy a keleti Levante, vagy a nyugat felől érkező Poniente, ebből adódóan is egy igazi szörfös paradicsom. Ismerősünk vett egy kávépörkölő gépet, és nyitott egy kis kávézót – őt látogattuk meg a párommal. Az eredeti terv az volt, hogy a képeket majd ott készítem el. Ez csak részben sikerül, a vázlatok, skiccek valóban ott születtek, de a munkák végül itthon készültek el. Ennek egyik oka, hogy Tarifán januárban a szél mellett megérkezett az eső is. Egy ilyen eső áztatta napon a tengerparton elénk sodort egy palackpostát a tenger, amelyen a Cádíz nevű város szerepelt. Ez Tarifától úgy száz kilométerre van. Tettünk hát egy kirándulást, és itt már igazi napsütéses idő fogadott minket. A képeken és a plakátokon tájak, tapasok, bárok köszönnek vissza, egyfajta úti naplóba sűrítve a számunkra fontos élményeket. Ezek többsége – a Travel Postershez hasonlóan – poszter jellegű alkotás, amely temperával készült papírra – vázolta a tárlat anyagának hátterét Füredi Tamás. 

Rohonczi Roho István, a Bartók aula kiállításainak főszervezője a megnyitón elárulta, irigyli Tamást, hogy a sokoldalú szakmai tudása, készsége mellett megmaradt őszinte, a kötelező sablonoktól mentes, játékos alkotónak. 

 

Füredi Tamás Retour Malaga via Tarifa című kiállítása valóban játékos dél-spanyol körútra hív, igazi menekülési stratégiaként szolgálva hideg, szürke februári napjaikon. A tárlat egy hónapon át várja az érdeklődőket a Bartók aulagalériájában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában