Dunaújváros

2022.01.15. 07:00

Legyen könyv a cimborád

A Cimbora Klub az olvasó kis­iskolásoknak szóló baráti közösség. Tagjai havonta egyszer találkoznak a gyerekkönyvtárban. Minden alkalommal a könyvé, a játéké és a vidám beszélgetésé a főszerep, és még tagdíj sincs. Legutóbbi látogatásunk apropóját a Cimborasarokban újonnan elkészült emlékfal adta, ahol a klubélet emlékezetes pillanatait megörökítő fotókból készült összeállítás.

Török Tímea

Dóka Attila Milán, Sándor Emese, Marcsi néni és Szalai Regina Klaudia a Cimbora élet legszebb pillanatait megörökítő fotók előtt Fotók: LI

A József Attila Könyvtár földszintjén a gyerekbirodalom kapujában tizen­nyolc rózsaszín tündér és rengeteg fotó hirdeti, hogy a Cimbora Klub nagykorúvá érett. Különös figyelmet érdemlő érték az elmúlt 18 év, úgy, hogy a gyerekközönség a legőszintébb és a legkritikusabb közül való. 

A mai rohanó, digitalizált világban, ahol a kapcsolatok nagyrészt – sajnos – az online térre korlátozódnak, az olvasás, a könyvek hátrébb sorolódnak az értékek listájában. Sokszor már az ajándéklistákról is kiszorulnak. Pedig minden szerető szülő a legjobbat akarja gyerekeinek, s mindent megadnának, amivel boldog életet biztosíthatnának imádott utódainknak. 

A szókincs, a képzelőerő, a szövegértés néhány olyan készség, ami az olvasással hamuba sült pogácsaként adható a gyerekeink tarisznyájába, és ma is épp oly nélkülözhetetlen a gyermekek fejlődéséhez, mint korábban. 

Városunkban 2003. április 24-én tartották a Cimbora Klub alakuló foglalkozását Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros vezetésével. A József Attila Könyvtár elsőként csatlakozott annak idején az országos Cimbora Mozgalomhoz. A 70-es évek gyerekei még emlékezhetnek az eredeti televíziós műsorra, ami alap­ötletként szolgált a klub létrejöttéhez. A Pro Cultura Intercisae-díjas Marcsi néni azóta is töretlen lelkesedéssel szervezi az ifjú könyvbarátok találkozóit. Nem csak cimboráknak, mert az ajtó mindenki előtt nyitva áll. 

A cimboralét meghatározó elemei az eskütétel, a pecsét, a napló, a cimborafa, a tallér és a dinár. 

A cimborafán olvashatnak a programokról – február 8-án farsangot tartanak –, de kerülnek rá ötletek és könyvajánlók is. A kiscimborák avatásukkor egy szalagon üzenhetnek az utókornak. A könyv­ajánlóért tallér jár, az összegyűjtött cimboratallérokat, -dinárokat a cimboravásáron levásárolhatják könyvekre és apró ajándékokra. 

Mindig szeretettel várják az új jelentkezőket, olvasni tudó gyerekeket, ez második osztályos korcsoportot jelent. A jelentkezéshez csupán egy rajz, vagy egy könyvajánló szükségeltetik. 

 

A foltokból varrt képek a klub vendégeinek emlékét idézik 

 

Dóka Attila Milán, Sándor Emese, Marcsi néni és Szalai Regina Klaudia a Cimbora élet legszebb pillanatait megörökítő fotók előtt

Fotók: LI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában