Dunaföldvár

2021.06.11. 14:00

Bor- és jazzpiknik, szép álmok foltokban és zenés nyári esték

A szabályoknak megfelelően újra életre kelt a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár. Az örömteli időszak tapasztalatairól és a nyári programkínálatukról Pataki Dezsőtől, az intézmények igazgatójától ezt is hallottuk.

Balogh Tamás

Bízunk benne, hogy hamarosan ilyen telt házas rendezvényeken szórakozhatunk a vár szabadtéri színpadán (archív) Fotók: BAT

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

– A kultúrára éhes emberek óvatosan, de megmozdultak a hír hallatára. Vannak olyan civil és művészeti csoportok, amelyek már megkezdték a tevékenységüket, mások ezzel szeptemberig várnak a művelődési házban. Mellette nyitva vagyunk a várban és a könyvtárban is. Szépen visszarázódunk a rendes kerékvágásunkba. A jogszabályok sűrűjében kicsit nehéz kiigazodni. A védettségi igazolvány adta lehetőségeket még tanulnunk kell. Az biztos, hogy az épületeinkbe csak azzal lehet belépni, de egy sétára a vár udvarán mindenki vállalkozhat anélkül is – mondta el Pataki Dezső. Hozzátéve:

A várban két eseménnyel jelentkeznek a következő két hétben

– A várban két eseménnyel is jelentkezünk a következő két hétben. „Álmok foltokban” címmel nyílik egy kiállításunk, melyen a balatonföldvári és a helyi foltvarrók mutatják be a legújabb munkáikat, június 11-én, pénteken, 17 órakor. A Levendula Művészeti Iskola hagyományos évzáró néptáncgálája június 13-án, vasárnap, 16 órakor kezdődik. Egy különleges rendezvény a véradás. Hosszú ideje örömmel biztosítunk helyet ennek a művelődési házban, és ezzel támogatjuk ezt a nemes segítségnyújtási lehetőséget. A résztvevőket erre az eseményre védettségi igazolvány nélkül is várjuk, ebben a hónapban 17-én, csütörtökön, 10.30-tól 17.30-ig.

Pataki Dezső, a művelődési központ igazgatója

A múzeumok éjszakájáról a következőt hangsúlyozta az igazgató:

– Személy szerint ez az egyik kedvenc szabadtéri rendezvényem, amire 26-án, szombaton kerül sor. Ezt egy kicsit „családi nappá” alakítjuk, sokféle programmal készülünk. A kiállításokra aznap tárlatvezetéssel várjuk a látogatókat. Már napközben is játéklehetőségeket kínálunk a gyermekeknek. Az este leszálltával fényfestéssel tesszük különlegessé a várat. A legkisebbek számára ekkor rendezzük meg a bátorságpróbát, amit ők nagyon szeretnek. Két koncerttel is készülünk. Az első a Belvárosi Betyároké, akik nagyon jó hangulatú, gyermekes családoknak szóló műsorral érkeznek. Az Első bor- és jazzpiknikre két jó hírű borászatot hívtunk meg. Egy helyit, Kelemen Róbertét, és egy bölcskeit, a Tomolik-pincészetet. Az ő remek boraikat fogyaszthatják a vendégek, akik közben Sebestyén Patrik jazzkvartettjét hallgathatják. Vendégművészük Pataki Anna énekes lesz.

A Vármúzeumban is várják a látogatókat

Földvári Nyári Esték – sokak kedvenc és szerencsére kihagyhatatlan nyári színházi eseménysorozatát, amit majd a vár színpadán láthatnak, Pataki Dezső, a művelődési intézmények vezetője így ajánlotta:

– Ettől a helyszíntől az eddigi fellépők mind el voltak ragadtatva. Ahogy a közönségünk és mi, a rendezők is. Az első előadást az Orlai Produkció hozza nekünk, Abe Burrows: Kaktuszvirág című komédiáját, Novák Eszter rendezésében, július 2-án, pénteken. Ennek a zenés változatát sokan ismerhetik, de most először látható Magyarországon ez az eredeti, a Broadway-változat, amiből a film is készült. Emlékeztetőül: a darab kiváló humorral arra keresi a választ, hogy vajon a szerelmes kalandjainkban meddig mehetünk el a hazugságokban? Őrjítő, kacagtató kalandokat láthatunk a színpadon.

– Ezután egy igazi nagy klasszikus, Galt MacDermot, James Rado, Gerome Ragni: Hair című musicalje, Likó Marcell, a mostani idők egyik legfölkapottabb hazai dalszövegírójának átdolgozásával, Vándorfi László új szövegkönyvével és rendezésében kerül a színpadra, a Pannon Várszínház produkciójában, július 10-én, szombaton. A darab a klasszikus dallamokkal és élő zenei kísérettel lesz látható.

Majd komédia a javából: – A következő színházi eseményünk Claude Magnier: Oscar című vígjátéka lesz Háda János rendezésében és a ­HADART Színház produkciójában július 17-én. Ez is egy igazi, nyári estére való komédia, amit korábban már szintén filmre vittek. A képtelen, de szórakoztató ötletek sorozata egy nehéz problémát boncolgat: háromlányos apának lenni nem akármilyen kihívást jelent. Zárásként is egy derűs színházi este ígérkezik: M. Delaporte – A. Patellière Hogyan nevezzelek? című vígjátékát láthatjuk Schlanger András rendezésében, a Veres1 színház műsorából, július 24-én, szombaton.

Bízunk benne, hogy hamarosan ilyen telt házas rendezvényeken szórakozhatunk a vár szabadtéri színpadán (archív)
Fotók: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Az előadásokra a jegyek már kaphatók. Az előadások 21 órakor kezdődnek, az esőnapokat másnapra jelölték ki. Az eseményekre nem kérnek védettségi igazolványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában