Az emberek országa – Kalaallit Nunaat

2020.03.29. 12:00

A jövőbe pillanthatunk

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Pokornyi Orsolya ajánlja Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az emberek országa – Kalaallit Nunaat című könyvét.

duol.hu

„Kalaalit Nunaat (tulajdonnév) [kala:łit ‚nuna:t], jelentése: az emberek országa. A Grönland területén létrejött állam neve. A hivatalos történelemfelfogás szerint az alapítók, az Amerikai Egyesült Államokból, Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkező telepesek az inuitokkal közösen építették fel az első városokat. A magas népsűrűség (1235 fő négyzetkilométerenként) és a szűkös erőforrások miatt a népesség foglalkoztatásáról és ellátásáról egy erősen központosított irányítási rendszer, a Kitik Akittuk gondoskodik.”

Globális felmelegedés, klímaváltozás, a tengerszint emelkedése, Harmadik Háború... Mi történik a Földdel, az emberiséggel 2646-ra? Vajon mely földrészek, kontinensek lesznek lakhatóak? Milyen társadalmak, szövetségek, nagyhatalmak jönnek létre?

Túlellenőrzött társadalom víziója tárul fel
Fotó: konyvesmas

A két írónő víziója ijesztően reális. Két fiatal szemszögén keresztül ismerhetjük meg a jövő világát, a „legigazságosabb” társadalmat. Umia és Nanouk, a két tehetséges kiválasztott nem emlékszik a múltjára, mivel jó vezető csak abból lehet, akit nem térítenek el az érzelmek. De milyen mélyebb összefüggések lappanganak, milyen nagyhatalmi játszmák húzódnak a háttérben? Valóban szükségük van az embereknek arra, hogy minden percüket beosszák? Hogy ne emlékezzenek a családjukra? Hogyan történhet meg, hogy valaki mégis velük álmodik? Hogyan élnek az afrikai kolóniákra került bűnösök ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent? Miért támadják meg az Emberek Országát újra és újra a primitív poszthumán hordák, ha úgy sincs semmi esélyük az új technológiákkal szemben? Valóban olyan borzasztó lehet másféle berendezkedésű államban élni? Lehetséges bármiféle lázadás egy „túlellenőrzött” társadalomban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában