Egymással karöltve: az urbánus valamint a népi univerzum

2019.08.15. 17:30

Szíves vendéglátásra invitálta az irodalmi piknik vendégeit a sárréti tájház

„Távol a város zajától” hirdeti magát a sok évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés, miszerint Dunaújváros irodalomkedvelő baráti társasága települjön ki a Fejér megyei község szélén található tájházba és annak tágas udvarába. A múlt szombati forróságban a résztvevők élvezték a százéves vert falú parasztház hűsét, estétől pedig az akác- és diófa alatt folytatódott a program.

Szente Tünde

A szokásokhoz hűen, a délutáni programon a Pro Cultura Intercisae-díjas Írisz Irodalmi Színpad társulata az erre az alkalomra összeállított műsorával ajándékozta meg közönségét, amelynek folytatásában bárki szabadon előadhatta saját vagy más szerzője művét, Lak Gyöngyi műsorvezető felkonferálásával. A jelenlévők az idén is ízelítőt kaptak szociográfiából, ezúttal dr. Menyhárt Ferenc és Menyhártné dr. Zsiros Mária „Atyafiságos üdvözlettel Cecének és minden magyar falunak” című munkája került terítékre. Ennek igencsak megörült Madár János költő és szerkesztő, aki az irodalmi, művészeti és helytörténeti értékek megmentésén munkálkodik.

Megfért egymás mellett irodalom, finom borok, fatányéros falatkák

és magvas gondolatok

Nyitrai Mihály fafaragó népi iparművész (elől balra) is jól érezte magát abban a miliőben, amely alkotótevékenységének ihletője

Miskolczi Miklós író követve a szervezők iránymutatását, miszerint az idei piknik mottója az „Irodalom és a szerelem”, ennek szellemében írta meg filozofikus mélységű értekezését, hogy végül e helyütt megossza gondolatait figyelmes hallgatóságával. Ha rövid időre is, a nap folyamán tiszteletét tette a Pécsett élő és alkotó Békés Sándor író, a Fe­jér Megyei Vadásznap meghívottja.

A falusi fatányéros falatkák kóstolgatása közben Bölcsföldi Ferenc Százszorszép piknik című dokumentumfilmjének vetítése hívta elő az emlékeket a tavalyi piknikről. Első alkalommal vett részt a programon a Pro Cultura Intercisae-díjas Nyitrai Mihály, fafaragó népi iparművész, faszobrász és restaurátor, és szemmel láthatóan nem bánta meg, hogy eljött. Eleink is jól tudták, hogy az irodalomhoz a finom borok dukálnak, így került az általa faragott ivócsanakba, Jousse Erzsébet költőnek köszönhetően, a Tokaji Írótábor vidékéről származó hungarikum.

Az Írisz Irodalmi Társulat tagjai egy író-rendező-színháztörténész vendégükkel közös fotón. A kép bal szélén Barna József, Bardocz Éva, Adorján Viktor, Kollárné Jánoki Anna, Marosi László, valamint Pálfalvi János

A fényszennyezés-mentes faluszéli porta évről évre újabb érdekességekkel szolgál, ezúttal „A csillagászati táv­cső felfedezésétől a mai óriásteleszkópokig” című előadás hangzott el Romhányi Attila amatőr csillagásztól, éppen azon a napon, amikor a déli, délnyugati ég alján dagadó holdtól mintegy 10 fokkal nyugatabbra a Jupiter bolygót lehetett megcsodálni a négy Galilei-holdjával.

Az augusztusi csillaghulláskor, a néphagyomány szerint, Szent Lőrinc könnyeinek, a csillagászok szerint pedig a Perseidák meteorraj sziklatörmelékeinek számlálgatására tett lelkes próbálkozással ért véget a Lőrinc-napi alapi íriszes irodalmi piknik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában