bőven lesz miből választani

2019.06.18. 09:30

A múzeumok éjszakáján városunkban is lesznek programok

„Magyarországon idén a 17. alkalommal rendezik meg az országos programsorozatot.

Tóth Alexandra

Fotó: Kállai Félix

Pillanat, varázslat, csend: talán ez a három szó és ennek a három szónak a „jelentés-holdudvarai” jellemezhetik leginkább az idei múzeumok éjszakáját. Megélni azt a pillanatot, amelyet egy múzeumban egy képpel vagy kiállított tárggyal szemben megélhet a látogató, átélni azt a pillanatot, amikor megismerünk és megértünk valamit, az olyan varázslat, amelynek jó részesévé válni – akár a természetről, akár a tudományról, akár a művészetekről legyen is szó. Ez a találkozás csenddé lesz bennünk: a teremtés megismerésének csendjévé.” – ezeket a gondolatokat fűzte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a múzeumok éjszakája programsorozatához. A rendezvényekből természetesen városunk sem maradhat ki.

Június 22-én korabeli játékok, szabadidős tevékenységek felidézése mellett a gyerekek és felnőttek is beöltözhetnek római kori ruhába, fegyverzetbe a római kőtárban 17 és 20 óra között. Fél hét és fél nyolc között szakvezetéses séta lesz a római kőtárban és a római kori fürdőben, Keszi Tamás régésszel. Bemutatja a szabadtéri lapidáriumot, a katonai tábor feltárt objektumait és a római kori fürdőt is. Nyolc és kilenc óra között ókori piknik során kóstolhatjuk a kor gasztronómiai remekeit, majd kilenc és tíz között Buza Andrea régész vetítettképes előadást tart Iuppitertől Jézusig – Vallás a római korban címmel. Az utolsó program Keszi Tamás előadása lesz Csontvázak a szekrényben, avagy jó a halott a háznál címmel. A részvétel minden esetben ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában