nyilvános zenei program

2019.04.18. 10:00

Lélekemelő orgona- és harmonikakoncert volt

Április 14-én a virágvasárnap alkalmából megtartott rendezvényen igazán különleges zenei élményt nyújtottak az apátszállási templomban felcsendülő klasszikusok.

Horváth László

A program első mozzanataként Hortyi Lászlóné sekrestyés a koncertet megelőző köszöntőjében a jeles egyházi ünnep rövid történetét ismertette a résztvevőkkel. Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap, a nagyhét kezdete. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe. Az emberek felső ruháikat az útra terítették elé, és pál­maágakat, gallyakat vágtak a fákról. A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Európában pál­ma helyett fűzfa ágaival, barkával helyettesítik ezt. Ez a vasárnap az Úr szenvedésének vasárnapja is. A dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd a feltámadással teljesedik be – szólt a rövid információ a bevezetőben.

Technikai újításként kivetítőn is követhető volt az orgonajáték Fotó: Horváth László

Ezután a baracsi Kiss Péter ifjú harmonikaművész előadásában a Francia szvit No. 2 C-moll Allemande Courante művet hallhattuk. Az orgonánál pedig a Budapestről érkezett Almásy László Attila orgonaművész tolmácsolásában Felix Mendelssohn Bartholdy, Liszt Ferenc, Johann Sebastian Bach, Kodály Zoltán, Pikéthy Tibor és Antalffy-Zsíros Dezső műveiből hallhattunk ízelítőt. A darabok között elhangzott a sokak által jól ismert Bach D-moll toccata és fúga is.

Baracson 2018. október 7-én ünnepi koncerttel avatták fel a templom új orgonáját. Azóta ez volt a harmadik nyilvános zenei program. Ahogy akkor ígérték a baracsiak, szeretnék több alkalommal is megszólaltatni a gyönyörű hangú orgonájukat, valamint más hangszereket is bevonni a templomba szervezett programokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában