folyamatosan bővítik a repertoárt

2019.03.16. 15:30

Történeteik egy bőröndből bújnak elő

Azt hiszem nincs olyan ember, aki ne szeretné a kalandos történeteket, meséket. Pláne, ha egy kisgyerekről van szó, gazdag képzelőerejüknek köszönhetően azonnal egy csodás világba röppennek a mesék szárnyán. Az Aranyudvar mesezenekar már évek óta jelen van a zenei életben, a Mesélő Bőrönd Társulat még fiatal csapat. A két formáció alapító tagjaival, Arany Rékával és Udvari Péterrel beszélgettem.

Varga Zsófi

Az Aranyudvar kapcsán már ismerhetnek benneteket az emberek, honnan jött a Mesélő Bőrönd ötlete?

Udvari Péter: Az Aranyudvar Mesezenekar a bázisunk. Ezt a formációt a hétköznapokon dolgozó emberek alkotják, így a munka miatt nem tudtunk elfogadni minden felkérést. Sok óvodai felkérést kellett lemondanunk, ami nem jó az együttesnek sem, hiszen szeretnénk minél több helyen fellépni. Arany Rékával közösen úgy döntöttünk, hogy alapítunk egy másik együttest, a koncepció az, hogy mese köntösbe csomagoljuk a produkciónkat. Először ketten elkészítettünk pár előadást, amit látott egy barátunk, aki csatlakozott együtteshez, ő Bokányi Zsolt, rádiós, műsorvezető, zenész, a volt Sárga Taxi zenekar énekese.

A Mesélő Bőrönd Társulat legénysége
Fotók: Bosnyák László

Meséket dolgoztok fel, vagy írok újakat is?

U. P. : Most a magyar népmesék a fő témánk, ezeket a saját stílusunkra dolgozzuk át. Saját történeteink is vannak, például a télapó és a mikulásműsor is ilyen volt. Szeretnénk majd eljutni arra a szintre, hogy a megrendelő választhasson a meglevő meséinkből. Jelenleg két olyan népmesénk van, melyekkel nagyon rövid felkészülés után már fel is tudnánk lépni.

Kiket céloztok meg elsősorban a produkcióitokkal?

Arany Réka: Főleg az óvodákat célozzuk meg, ismert gyerekdalokkal, versekkel. Próbálunk olyan népmeséket választani, ami kétszereplős, vagy bábokkal meg tudjuk oldani a többi szereplőt. Úgy építjük fel az összes mesénket, hogy élő szereplők, báb szereplők és zenés elemek is vannak bennük.

Kezdődik a varázslat, nyílik a bőrönd

Miért mesélő bőrönd a nevetek?

Arany Réka: : Mindig egy bőröndből építkezünk. Kinyitjuk és kivesszük belőle a kellékeket és ebből lesz a mese. Civilben kezdjük és a végére mesefigurák leszünk a gyerekekkel együtt. A bábok is saját készítésűek, többször előfordult már, hogy hulladékot használtunk fel hozzájuk. Tervezzük, hogy ezentúl fából készítjük a bábokat. Egyedi, mert ezek mi vagyunk.

Az Aranyudvarról is beszéljünk, hiszen a Mesélő Bőrönd mellett az a másik formáció, amiben szerepeltek.

U. P. : A zenekar hét tagúra bővült és csak élő zenét játszunk. A második lemezünket rögzítjük éppen, az első slágergyanús dalhoz elkészült a videoklipünk, ami a tavaszról szól. Szeretnénk minél több helyre eljutni az zenekarral és több nagykoncertet szervezni és minél profibb körülmények között fellépni. Jelenleg a városban szerintem két olyan zenekar van, aki folyamatosan járja az országot és koncertezik, ebből az egyik mi vagyunk az Aranyudvarral.

Kik a zenekar tagjai és milyen hangszeren játszanak?

Poszt Péter – konga,dob Kurkó Lajos – szintetizátor, gitár Göbölös Virág – hegedű Udvari Péter – vokál, basszusgitár Bezerédi Enikő, Juhász Brigitta, Arany Réka – ének. Ha már a tagokról beszélünk, meg kell említeni Bosnyák Lászlót, aki az állandó fotósunk.

Készül az újabb kalandokra az Aranyudvar Mesezenekar

Mik a terveitek az együttessel?

U. P. Havonta, kéthavonta egy rajzfilmes videóklippel szeretnék megjelenni. Az első lemezünk egy dalos tanyán játszódott, itt tanyasi állatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az új album a smaragderdőben játszódik, ahol az erdei állatoké a főszerep.

Hogyan történik nálatok a dalszerzés folyamata?

Arany Réka: A hivatalos verzió az, hogy én írom a dalszöveget, azonban a dalok többnyire káoszból, nevetésből születnek. Kiválasztunk először egy állatot és egy témát hozzá, például barátság, békülés. Arra figyelünk, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amik a kisgyerekeket érint. Mindenkit hagyunk kibontakozni, bárki írhat az együttesből dalokat és ez a zenei részre is vonatkozik, ez igazi csapatmunka. Van olyan tag, aki ért a grafikai tervezéshez, van aki a videoklipeket készíti, mindenki kiveszik a részét a feladatokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában