Garami Gábor interaktív énekórái

2019.03.18. 13:30

„FUNKY-MONKEY” Dunaújvárosba látogat

2019. március 19-én 12.35 órától a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész tart interaktív énekórát tanulóinknak.

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Az énekórán Garami Gábor és kísérete 45 percben zene- és ritmusismeretet, zenetörténetet tart a diákoknak, cél a zenei ismeretek interaktív átadása. A műfaj főként a funky és a soul, de találkozhatnak a diákok a pop dallamaival is. Az énekóra élményt adó és élményt szerző hatása segíti a diákok későbbi értő zenei befogadását. Fontos az interaktivitás: a tanulók figyelmét a bemutató sokszínűsége folyamatosan ébren tartja, aktívan közreműködhetnek, kérdezhetnek, közösen énekelnek, az óra végén pedig meg is nézhetik és kipróbálhatják a hangszereket. Az énekóra tantárgy legfőbb céljai megismertetni a gyermekeket az éneklés és a zenélés örömével, valamint kulcsokat adni számukra a zene élményt nyújtó megértéséhez és élvezetéhez. Ezeknek a céloknak az elérését segíti a zenészek által kiválasztott dalrepertoár. A zenehallgatási anyagok kiválasztásánál a zenék cselekményessége, kifejező ereje volt a szempont, valamint az, hogy lehetőleg teljes zeneművek hangozzanak el. Az órán Garami Gábor érinti egy kicsit a szerzői jogokat is a „jövő zeneszerzői” számára. Beszél arról, hogy milyen módon tudják megvédeni a saját szerzeményeiket, hogy ne kerüljenek jogtalanok kezébe, és hogy milyen szervezethez tudnak fordulni esetleges panaszaikkal vagy sérelmeikkel.

„RIO DE JANEIRO”

Garami Gábor és kísérő dobos zenekara egy iskolai énekóra keretében bemutatja a batucada brazil zenei műfajt. Ez a zene a brazil kultúra része, amit az Európába emigrált brazilok a capoeirával szinte együtt hoztak be Magyarországra a 80-as években. Hangzásvilágát tekintve a batucada dobos műfaj, a hangszerek többsége ütős ritmushangszer. A batucada műfaja alapvetően két irányvonalra bontható:

  • Az egyik az autentikus stílus, aminél a bateriák az alap tradicionális hangszereken
  • zenélnek, és kizárólag csak szambát játszanak. 2. A modern és egyre jobban teret hódító kedvelt irányvonalban pedig a tradicionális hangszerek mellett időről időre megjelennek más hangszerek is, mint a fúvósok, gitár, esetenként zongora és szintetizátor is. Ezen kívül az sem ritka, hogy az énekesek, vagy rapperek színesítik a dalokat. A másik nagy eltérés, hogy a modern irányvonalban a szamba mellett megfér a reggae, a hip-hop, a raggaetton, a funk, valamint a drumm and bass „adaptálása” is.

    Az ide kapcsolódó dalokból a zenészek részleteket is játszanak, ami által sokkal maradandóbb lesz a diákok emlékezetében az ide vonatkozó tananyag. A művészeti vénájuk megerősödhet és esetleg a professzionális zene felé is fordulhatnak ezek után. Az óra során a diákok megismerkedhetnek e különleges ritmushangszerrel, amiket a végén meg is tekinthetik és kipróbálhatnak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában