Tizenöt produkciót láthatott-hallhatott a nagyérdemű

2018.11.12. 10:00

Rácalmáson népzenei minősítő verseny volt

Nagyszabású rendezvény helyszíne volt vasárnap a rácalmási művelődési ház: a térségi és országos népzenei minősítő versenynek adott otthont a kisváros.

Pekarek János

Azért bocsátom előre, hogy nagyszabású esemény volt ez, mert bár méltó módon rendezték meg, Schrick István rácalmási polgármester megnyitó beszédét szabadkozással kezdte: bocsánatot kért, amiért a művelődési ház kicsinek bizonyult az eseményhez. Hozzátette: húsz éve még alig történt valami az intézményben, ma már állandósult a helyhiány, ami örömteli, hiszen nagyon sok baráti kör, egyesület rendez itt összejöveteleket. A népszerű városvezető jóleső érzéssel tapasztalta, hogy rengetegen voltak a rendezvényen, amelyet a Fejér Megyei Művelődési Központ rendezett azzal a kifejezett szándékkal, hogy ne Székesfehérváron legyen a minősítő, hanem a résztvevők ismerjenek meg a megyeszékhelyen kívül mást is e szép megyéből.

Nézőnek lenni is öröm volt...

Nos, tizenöt produkció tagjai léptek fel a kicsi, ám rangos pódiumon, és a kívülálló számára is megragadó volt, hogy a kisiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig, a szólóénekesektől és a hangszeres zenészekig annyiféle, a népzenét művelő korosztály és előadó mutatta be tudását.

A siófoki Ibolyácskák citeraegyüttes is bemutatkozott Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A nyilvánvalóan elfogult, a népzenéért messzemenően rajongó közönség mellett olyan szakembereknek, akiknek zsűritagként cseppet sem volt egyszerű dolguk. A bírálóbizottság tagja volt Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Enyedi Ágnes népzenész, Kneifel Imre és Varró János zenepedagógus.

A minősítő verseny eredményeire következő lapszámunkban visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában