Élj a pillanatban és higgy!

2018.10.31. 09:00

A Caminón nincsenek titulusok, mindenki ember

Elkezdődött a dunaföldvári Rátkay László Irodalmi Kávéház új évada. A Marcipán cukrászdában tartott első programra Pető Csillát, a Lélektánc a Caminón című könyv szerzőjét hívták.

L. Mészáros Irma

Pető Csilla 2015 óta négyszer járta meg a Caminót, négyezer kilométert tett meg. A földvári esten élménybeszámolóval egybekapcsolt könyvbemutatót tartott. Közvetlen hangú, érdekes előadásában mesélt arról, hogy a kíváncsiság vitte az első útra. Az érzésre volt kíváncsi. Az első út nagyon nehéz volt – vallja be a magát maximalistának nevező író-terapeuta. Beszélt tapasztalatairól, arról az érzésről, ahogy – magányosan haladva – elveszett a nagy semmiben, de arról a pozitív életszemléletről is, amely a nehézségeken átsegítette. Az úton, amíg a talpad alatt fogynak a kilométerek, a saját utad járod – mondja, s hozzátette: Az úton nincsenek titulusok, mindenki ember, s hogy milyen ember, az mutatja meg, milyen a szíve, mennyire tud alkalmazkodni. Szólt az emberi kapcsolatokról, s a megtisztulási folyamatról is, amely végbement benne. Sokat tanult a megtett utakon.

Pető Csilla négyezer kilométert tett meg eddig az úton Fotó: L. Mészáros Irma

Könyve nem élménybeszámoló, hiszen a Camino – szerinte – személyes út, nem lehet megosztani. Inkább érzéseket, hangulatokat, esszenciális gondolatokat oszt meg arról az útról, amelyen időnként a manuális gyógyító terápiás készségeit, az ún. Bowen technikát is használta. Az est során pedig azt a pozitív szemléletet is továbbadta, amelynek közvetítésére másik két könyvét, a Lélekcsillámok és a Csillámpor című köteteket szánta.

Így, ha azonnal nem is indulnak Pető Csilla hallgatói a Caminóra, valamit hazavittek magukkal a hátizsákjukban erről az estről. Kis csillámpor-mondatokat. Gondolatainkkal, szavainkkal teremtjük meg az életet. A mosoly, a szó, az érintés és ölelés sokat segít. Soha nem késő megvalósítani álmainkat. S a legnagyobb tanítás, amit az úttól kapott, s átadott: Élj a pillanatban és higgy!LMI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában