Palóc húsvét ünnepi műsorán léptek fel

2018.04.04. 11:30

Palócföldön húsvétolt a Vasas küldöttsége

A húsvéti hétvégén a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a szlovákiai Füleken vett részt a XIII. Palóc húsvét ünnepi műsorán. Az együttes vezetőit, Szőke Genovévát és Suplicz Mihályt kértük meg egy összefoglalóra.

Balla Tibor

Hogy a vendégjáték létrejöhetett, a fenntartó MMK mellett besegített a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítvány is, az őket kísérő Galiba zenekar utazását pedig a Csóri Sándor programban nyert összegből finanszírozták. A felvidéki településen 2013-ban már jártak. A kapcsolat pedig még ennél is régebbi, még a dunaújvárosi Bartók Táncszínház látogatott el Fülekre, ahol jó kapcsolat alakult ki Szvorák Zsuzsa gimnáziumi tanárral. Mostanra összeállt egy olyan műsor, amit szívesen vittek.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes nem először készíthetett csoportképet a vár tövében Fotó: Szőke Genovéva

A meghívást is az ifjúsági csoport kapta eredetileg, ám mivel kiderült, hogy összességében egyórás műsort kell adniuk, a nagyokra is szükség volt. Így aztán egy teli busznyi, harmincegy táncos és a nyolc koreográfiához (szilágysági, dél-alföldi, kalotaszegi, sárközi, bodrogközi, bukovinai, egy cigánytánc és a Válaszúton című koreográfia) szükséges nyolc viselet indult útnak. Nem árulok el nagy titkot, ha kijelentem, nagy sikere volt a kétszer félórás műsornak, amit úgy állítottak össze, hogy a változatosságra törekedtek. Így aztán még nem népzenére épülő tánc is belefért.

Hagyományőrzés

Húsvét vasárnapján érkeztek meg a Magyar Házba, ami a füleki vár tövében van, lényegében a vár részét képezi. Nem csoda tehát, ha a vasárnap délutánjuk Fülek történelmének megismerésével telt el. A szerencse is melléjük szegődött, ugyanis megérkezésük után fél órával elállt az eső, így a várat is körbe tudták járni. Mivel a húsvéthétfő számukra a fellépések jegyében telt, ezért a fiúk vasárnap este kedveskedtek a lányoknak egy zenés, énekes, táncos, közel félórás műsorral. Akik itthon maradtak, azoknak a felvételt elküldték hétfőn, amikor a Palóc disznó menny­bemenetelénél asszisztáltak a fiúk. Különleges élményként emlegetik a locsolóversmondó versenyt, ahol felváltva szlovákul és magyarul (palóc nyelvjárással) hangzottak el rigmusok. Érdekes momentum, hogy utánuk a Csángálló zenekar lépett fel, amelyben Gárgyán Zoltán játszik. Ő pedig a Baracs néptáncegyüttesben táncolt Suplicz Mihály kezei alatt. Másfél éve nem látták egymást, hogy aztán Füleken fussanak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában