Dallá lesznek a versek

2018.04.06. 10:00

Költészet napi koncertajánló a József Attila Könyvtárban

Legnagyobb költőink megénekelt verseivel érkezik a Garabonciás együttes április 12-én a felnőttkönyvtárba. A folkos hangulatú koncertre csütörtökön öt órakor várják a vers­kedvelő közönséget.

Tóth Alexandra

A Garabonciás együttes több, mint húszéves múltra tekint vissza. Zenéjükre többféle műfaj keveredése is jellemző, populáris elemeket, paraszti zenét és az európai műzenei dallamait is felfedezhetjük benne. A folkos vonulatot támasztják alá a napjaink modern zenéitől igencsak távol álló hangszerek használata, mint a magyaros dallamokat idéző hegedű és furulya, vagy a délszláv népzene jellegzetessége, a mandolin.

A tagok balról jobbra: Kemenesi Ágoston, Németh Diána, Boross Tamás Fotók: garabonciasegyuttes.hu

A csapat elsősorban „énekelt versnek” nevezi azt a műfajt, ami leginkább meghatározza stílusukat, munkásságukat. Azt mondják, zenével lehet igazán közel hozni a költészetet az ifjúsághoz, így olyan híres költők műveit zenésítik meg, mint Gazdag Erzsi, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Ady Endre. Műsorukkal többnyire óvodákban, iskolákban, irodalmi esteken és könyvtárakban lépnek fel, de kulturális fesztiváljaink rendszeres fellépői között is sokszor szerepelnek. Játszottak már határainkon túl is, és négy lemezt készítettek el az évek során.

A zenéléshez a művészi alázat és a tehetség mellett a felhőtlen jókedv is elengedhetetlen

Költészetnapi koncertjükre az Az én szívem játszik című összeállítást választották repertoárjukból, amelynek fő vonulatát többek között József Attila, Tóth Árpád, Fazekas Mihály, Faludy György vagy épp Nagy László versei képezik. A koncertet olykor riportok, idézetek, képek vetítésével is színesítik a művészek. Érdemes tehát ellátogatni a felnőttkönyvtárba, ha egy kissé rendhagyó megközelítésben szeretnénk ünnepelni a költészetet, az irodalom és a művészetek sokszínűségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában