Költemények dallamok szárnyán

2018.04.18. 09:00

A költészetért zenéltek a József Attila Könyvtárban

József Attila születése 113. évfordulójának ünnepe, a magyar költészet napja alkalmából adott nagysikerű koncertet a Garabonciás együttes a József Attila Könyvtárban az elmúlt héten.

Balla Tibor

A Garabonciás saját stílusában zenésíti meg a verseket Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Garabonciás együttes (Boross Tamás – gitárok, mandolin, ének, Németh Diána – hegedű, gitár, ének, Kemenesi Ágoston – nagybőgő, ének, Szabó Rita – furulyák, gitár, tamburica, ritmushangszerek, ének) koncertje címéül egy Nagy László-vers első sorát választotta: Az én szívem játszik. Első látásra feltűnhet, hogy hangszereik többféle zenei kultúrát idéznek: a populáris műfajok gitárjától kezdve az európai műzenében és paraszti zenében egyaránt használatos hegedűn és nagybőgőn keresztül a délszláv népzene tamburájáig, vagy a mandolinig. Ezzal a sajátos hangszereléssel szólaltatják meg az általuk nagyrabecsült költők verseit, egyfajta szubjektív interpretációval dallá formálva azokat, mint a vágánsok, igricek, lantosok, akik a verseket még énekelve adták elő.

A Garabonciás saját stílusában zenésíti meg a verseket Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Úgy vélik, a zene és a költészet ilyetén ötvözése segíthet abban, hogy az irodalom, a versek újra közelebb kerüljenek gyermekhez, felnőtthöz egyaránt. Szívesen játszanak és énekelnek népdalokat is, saját zenei stílusunkhoz igazított feldolgozásokban.

 

A felnőttkönyvtár olvasóterében összegyűlt szépszámú közönség előtt egy fertályóra hosszán sorakoztak egymás után a versfeldolgozások Weöres Sándor, Hárs Ernő, Fazekas Mihály, József Attila, Gazdag Erzsi, Keszeli Ferenc, Kányádi Sándor, Faludi György rigmusait dallamba ötvözve, és természetesen elhangzott a címadó Nagy László-költemény, Az én szívem is. Remekül érezhette magát kicsi és nagy egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában