Lányok a fiúk hangján

2018.03.08. 15:00

Szekeres András a Ladies 1st elnevezésű formációjával az MMK-ban

A Junkies frontembere, a Dunaújvárosból elszármazott Szekeres András nemrégiben a Ladies 1st elnevezésű formációjával – vagyis Takács Vilkóval közös duójával – vendégeskedett az MMK-ban.

Balla Tibor

Takács Vilmos (balra) a Hollywood Rose után, a Ganxsta Zolee és a Kartel mellett Szekeressel női dalokat játszik Fotó: a szerző

Az is hamar kiderült, hogy András a Munkásművelődési Központba járt Pajtás klubba a nyolcvanas évek közepén, és itt látta először a Jedi visszatér című filmet kis televízión vetítve hangalámondással. Számára komoly kultúrsokk volt ott fellépni, ahol nem járt a nyolcvanas évek vége óta, holott itt nőtt fel a Fáy András utca 1.-ben, kőhajításnyira az MMK-tól. Miután fény derült arra, hogy „falubéli” a fellépő, laza, baráti hangulatú klubest vette kezdetét.

Takács Vilmos (balra) a Hollywood Rose után, a Ganxsta Zolee és a Kartel mellett Szekeressel női dalokat játszik
Fotók: a szerző

 

Időutazás női dallamokra

A társulás lényege, hogy a két zenészbarát csakis női előadók slágereit adja elő egyórás koncertjén egy szál gitárral és feszülő torokkal. Indításként rögvest megadták az est alaphangulatát a nyolcvanas évek slágerével, a Bananarama Venus című szerzeményével. Ezzel az időutazás meg is kezdődött, hiszen akik éltek abban a korban, azokban feltolultak az emlékek a csapból is folyó sláger hallatán. Szekeres Andrisból is sugárban törtek elő az emlékek, például amikor a közeli teniszpálya mellett a falnál bohóckodtak, és ennek eredményeként ráesett az állára. Egy akkori MMK-s dolgozó ültette be Wartburgjába, és vitte a kórház sebészeti ügyeletére. Újabb időugrással Rihanna lépett képzeletben a színpadra, és Andris torkából tolta az Umbrella című slágerét kissé mélyebb hangon. Rövid viccelődés következett arról, hogy nem játszanak olyan magyar zenét, amit Erdős Péter legalább nem a tűrt kategóriába sorolt, majd Rihannát egy anyagias nő váltotta, Madonna Material Girl című dalával. Azt hiszem, ennél a résznél merült fel először a hallgatóságban, hogy tulajdonképpen ezek nem is olyan rossz szerzemények, csak jól kell előadni. A közelebbi múltból visszavitorláztak a nyolcvanas évek közepére újfent, amikor Shade uralta a rádióállomásokat a Smooth Operatorral.

Szekeres András saját stílusában adta elő a nők slágereit

Magyar felvezetéssel Madonnára

A hazai mezőny is tért nyert náluk a Vámpír című Péterfy Bori-dallal, később ő még képviseltette magát a Hajolj bele a hajamba feledhetetlen refrénnel. Újabb emlékzuhatagból kiderült, hogy 1987. december 30-án kapcsolták be a digitális csatornákat, és bár futott a kép, de a zenei csatornák egyikén az első, amit látott, az a Level 42 egyik dala volt, ami igazi kultúrsokkot okozott nála, mert addig legfeljebb csak Neoton famíliát láthatott. Ennek emlékére hangzott el a Shakespeare’s Sister Stay with me című ikonikus dala, hogy felvezessen egy orbitális időugrást, amikor is Madonna énekelte az I Wanna Be Loved By You című dalt. Kortársak is bekerültek a játszási listára, a zalaegerszegi Odett Van az a pillanat című dala is átment a rostán. A múlt tovább kísértett Belinda Carlisle Heaven Is A Place On Earth-ével.

Terjedelmi okból lehetetlen végigsorolni az összes dalt, de hogy így a végére világossá váljon, miről is szólt az est, képzeljék el, ahogy egy kigyúrt, tetovált gitáros, és egy punkzenész énekli, hogy Like a Virgin, pláne, hogy Come on Barbie, let’s go party! Ugye megvan?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában