Jó ha tudja

2024.05.27. 12:00

Tudja, hogy milyen jogai vannak gyermekének?

Gyereknapon minden a gyerekzsivajtól volt hangos ezen a napon azt szeretnénk, hogy gyermekünk különösen jól érezze magát. A felhőtlen kikapcsolódás egyik kulcsa azonban a biztonság. Ezért úgy döntöttünk, hogy beszéljünk egy kicsit a gyerekek jogairól és azokról a lehetséges veszélyforrásokról, amelyeket a virtuális tér rejt magában, írja társoldalunk a feol.hu.

Duol.hu

Fő a biztonság, szabadban és az online térben egyaránt

Május utolsó vasárnapja a gyerekeké, és országszerte gyermeknapi programokat szerveztek, amelyek játékos kikapcsolódást nyújtottak a legkisebbeknek. A gyermeknapok általában légvárral, játékos vetélkedőkkel és gyerekkoncertekkel telnek. Azonban érdemes egy másik, komolyabb oldalról is a gyerekekre irányítani a figyelmet: a jogi ismeretekre. Nemcsak a gyerekek többsége, de sok szülő sincs tisztában azzal, hogy milyen jogok illetik meg a gyerekeket. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat célja, hogy a közelmúltban indított plakátkampányával elősegítse a gyerekek jogi edukációját.

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat több mint tíz éve védi a gyerekek jogait, segítve őket jogaik és kötelezettségeik megismerésében. Az oktatási intézményekben kihelyezett edukációs plakátokkal szeretnék ismertetni a gyerekekkel a jogaikat, hogy felismerjék, mikor van szükségük védelemre. Mivel a mai fiatalok idejük nagy részét a virtuális térben töltik, elengedhetetlen, hogy felvértezzük őket a megfelelő tudnivalókkal, beleértve a lehetséges veszélyforrásokat is. Íme néhány alapvető jog:

  • Senki sem készíthet vagy kérhet intim felvételt egy gyerekről.
  • Az érintett engedélye nélkül senki sem oszthat meg a gyerekről készült felvételt vagy személyes információt.
  • Vigyázz, hogy senki se lopja el az adataidat, vagy éljen vissza velük!
  • Senki sem bánthat vagy zaklathat, még online sem!
  • Senkinek nincs joga arra kérni, hogy erőszakos légy, másokat bántalmazz, vagy ilyen tartalmakat nézz!
  • Jogod van ahhoz, hogy megvédjenek az egészségedre káros szerektől és azok veszélyeitől!
  • Senkit sem lehet hátrányosan megkülönböztetni vagy kiközösíteni valamilyen tulajdonsága miatt, még online sem!

Ezek a legfőbb és legalapvetőbb tudnivalók, amelyeket gyereknek és szülőnek egyaránt ismernie kell. Fontos, hogy gyermekeink az online térben felelősségteljes magatartást tanúsítsanak, mind önmaguk, mind mások iránt. Ebben segít a gyerekjogokról szóló "Az elveszett madártoll" című mesekönyv is, amely tíz olyan gyermeki jogot mutat be, amelyek meghatározó szerepet játszanak a gyerekek mindennapi életében. „A jog és kötelesség fogalmának képi megjelenítése mellett olvashatunk az emberi méltósághoz való jogról, a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, a kapcsolattartáshoz, a tulajdonhoz, az egészségügyi ellátáshoz, az egészséges élethez és a tanuláshoz való jogról, illetve az idősek tiszteletéről is” – olvasható a kötet ajánlójában. A mesekönyv bárki számára letölthető az Ijsz.hu oldalon a Gyermekjog menüpont alatt.

Forrás: feol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában