Számbelileg egyre fogyunk, de hitben nem gyengülünk

2024.05.27. 09:00

Nyári Mikuláson kinyitott a Ráctemplom - képgalériával

Fekete Györgyi

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Bizony létezik nyári Mikulás is.  Az az ünnep egy keresztény szenthez, Szent Miklóshoz kapcsolódik. Amikor ereklyéit elmenekítették a hívők a török megszállás elől, halála helyéről Mirából 1086-ban Itáliába, akkor a szállítás közben számos csoda történt,  és ezek előtt és a persze a keresztény szent előtt tisztelegve létrehoztak egy külön ünnepet, amit nyári Mikulásnak neveznek. Ez az ünnep május végén van. Hogy kapcsolódik ez városunkhoz?

Minden keresztény templomnak van egy védőszentje, így  a pentelei-dunaújvárosi szerb-orotodox templomnak, ahogy mi nevezzük a ráctemplomnak, Szent Miklós, még pedig őneki a nyári ünnepe.  Ebből az alkalomból kinyitotta kaput a ráctemplom, ahol egy ünnepi istentiszteleten vettek részt a hívők és hozzátartozóik. 

Az istentisztelet ószláv- szerb és magyar nyelven folyt. Számos olyan szertartáselemmel, amely csak a görög-keleti vallás sajátossága. Ilyen volt a kenyér, kalács szentelés és ez alkalommal koljivót is készítenek és kínálnak az istentisztelet végén. A koljivó áztatott majd őrölt búzából készített édesség, amelyet bőven dúsítanak dióval fahéjjal.

A dunaújvárosi istentiszteleten az egykor ide illetve a környékre települt szerbek leszármazottjai, és  ezek barátai, pártolóik vettek részt. A liturgia érdekessége,é s a hívők kedvessége igazolta az istentiszteletet celebráló Káplán Pávle tisztelendő szavait a magyarországi szerbek összefogásáról, hitéből:

"Számbeliek egyre fogyunk, a minőséget és az összetartást tekintve azonban aktív egyházi életet élünk. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában