Izgalmas egészségtudományi próbatétel volt a POK-ban

2024.03.09. 20:00

Győrfi Pál személyesen kívánt sok szerencsét a versenyzőknek (képgalériákkal)

Egészségtudományi versenyt rendezett a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Magángimnázium, valamint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségtudományi Kar, amelynek döntőjére március 8-án került sor. A rendezvényt megnyitotta: Győrfi Pál mentőtiszt, az Országos Mentő Szolgálat szóvivője, egészségszakértő, kommunikációs szakember.

Szente Patrícia Andrea

Győrfi Pál személyesen kívánt sok sikert az egészségtudományi verseny résztvevőinek

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A verseny létrejöttének oka, a megnövekedett jelentkezés a SOTE Egészségtudományi Karára, valamint az, hogy a Pannonos diákok körében egyre népszerűbb a mentőtiszt, dietetikus vagy szülésznő szakma. A 2023 szeptemberében meghirdetett vetélkedőt első sorban 11. és 12. évfolyamos tanulók számára indították, de a megmérettetésre 10. évfolyamosok is jelentkeztek. 

A párbajra az ország minden tájáról érkezett nevezés.

Összesen 23, maximum 3 fős csapat mérhette össze tudását az első fordulóban, amely során online egészségügyi tesztfeladatot kellett kitölteni a diákoknak. 

A verseny résztvevői izgalmas feladatokban bizonyíthatták rátermettségüket
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A második fordulóba 20 csapat jutott tovább, itt egy projektmunka készítése volt egy feladat. A döntőbe már csupán 10 csapat, azaz összesen 30 tanuló került, akik elméleti, valamint 10 állomásból álló gyakorlati feladatok megoldásával bizonyíthattak. Az elméleti részen a kérdések anatómia/latin, szövettan és embertan témaköröket öleltek fel, a gyakorlat alkalmával pedig elsősegélynyújtó és egészségügyi feladatokat kellett teljesíteniük a versenyzőknek.

Borgulya Zoltán köszöntötte a versenyzőket
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rendezvényen Borgulya Zoltán, a POK igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A versenyen közreműködtek a Semmelweis Orvostudományi Egyetem ETK képviselői, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének munkatársai, köztük Feth Katalin, területi vezető és a Dunaújvárosi Mentőállomás képviselői. A megmérettetésen továbbá jelen voltak azok a felsőoktatási hallgatók, illetve már diplomával rendelkező szakemberek, akik egykor a POK-ban tanultak. A döntőre Székesfehérvárról, Veszprémből, Mátészalkáról, Debrecenből, Hatvanból, Budapestről és Bajáról érkeztek csapatok. 

Győrfi Pál nyitotta meg az eseményt
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A pénteki versenyt Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője nyitotta meg. Beszédében elmondta, a mai világban szinte minden álladó változásban van: megnőtt a várható élettartam, több szabadidővel rendelkezünk, azonban formálja környezetünket a felmelegedés, a háború. A technológiai fejlődés, a mesterséges intelligencia pedig olyan kapukat nyit ki, amikről álmodni sem mertünk volna. Egyvalami viszont (amire az egész szakma épül) állandó: az emberség, a jó szívűség. 

Elgondolkodtatók voltak a feladatok
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A több órán keresztül zajló megmérettetés végén a döntőben részt vevő összes csapat és felkészítő tanáruk emléklapot kapott, majd kihirdették a dobogósokat. A POK és a SOTE-ETK egészségtudományi versenyén 3. helyen végzett a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikum Szívdobbanás nevű csapata (Varga Vivien, Tőke Eliza, Jaczó Ádám), 2. helyezett lett a Szent László Gimnázium Baja csapata (Sebők Virág, Sebők Vivien, Kovács Julianna Judit), a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a fehérvári Bugát iskola Frio nevű csapata állhatott (Glück Zsófia, Felker Stella, Magyari Mira). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában