Beruházás

2024.03.11. 15:30

A költő életformáját is bemutatja a megújult szalkszentmártoni Petőfi-emlékház

Állandó kiállítás nyílt Felhővel a lélek rokon címmel a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékházban. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 ideiglenes kollégium támogatásával, a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével újult meg. A programot Gulyásné Horváth Tünde polgármester nyitotta meg, ünnepi beszédet mondott Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Duol.hu

A képen (balról) Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, Horváthné Bagó Ilona, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, Gulyásné Horváth Tünde polgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő

Fotó: Gulyás Sándor / baon.hu

Befejeződött a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás rekonstrukciója. A felújítás a vármegyei TOP Plusz, a LEADER és a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi Ideiglenes Kollégium pályázatain elért sikernek köszönhetően valósulhatott meg – olvasható társoldalunkon, a baon.hu-n. 

Fotó: Gulyás Sándor / baon.hu

A beruházás keretében megtörtént az épület, a kerítés teljes körű felújítása, a kiállítótermek festése, a jégverem rendbetétele. Az épület rekonstrukciós munkáival párhuzamosan a tárlatok anyagának rendszerezése is megtörtént. A hivatalos átadóünnepség keretében nyílt Felhővel a lélek rokon címmel állandó kiállítás az emlékházban.

− Petőfi páratlan szellemi örökségének megőrzésében Szalkszentmártonnak nagy szerepe van. A költő itt írta a hatvanhat, többnyire rövid, négy-nyolcsoros versből álló Felhőciklust. Ez az emlékhely, emlékkiállítás nemcsak Petőfi kultuszának, népszerűségének állít emléket, hanem az ő életformájának, a kornak a bemutatására is szolgál. A költő családjának egykori hajléka nemcsak arról híres, hogy Petőfi itt írta legtöbb versét, hanem ez a legnagyobb vidéki Petőfi múzeum, ami több egyedülálló elemmel rendelkezik. Például a tíz lábon álló kocsibeálló, a nyitott kéményű konyha, amiben még Hrúz Mária főzött, a mai napig használatban van – hangsúlyozta beszédében Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

Fotó: Gulyás Sándor / baon.hu

A település vezetője elmondta azt is, hogy az elmúlt másfél évben közel 100 millió forintot tudott költeni az emlékházra a település önkormányzata. A rekonstrukciós munkák befejezését követően a Petőfi Irodalmi Múzeum szakértőinek segítségével az állandó kiállítás is megújulhatott.

– Az elmúlt két esztendőben nagyon sokat tudtunk tenni azért, hogy felelevenítsük Petőfi Sándor emlékét. Az emlékévekben vármegyénk 119 településének mindegyike sokat munkálkodott a költő kultuszának ápolásában. Örülök annak is, hogy Szalkszentmártonban is sikerült pénzügyi támogatással hozzájárulnunk a Petőfi Emlékkiállítás megújításához, ami a következő generációk szellemi épülését is szolgálja – hangsúlyozta beszédében Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Török László Dafti, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanára, drámapedagógusa, valamint Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor. Közreműködött az Aprósergő Népdalkör, valamint Csurai Lea és Farkas Hanna. A diákokat Törökné Novadovszki Nelli és Török László Dafti készítette fel.

Forrás, képgaléria és videó: Gulyás Sándor / baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában