Dunaújvárosi eset

2024.02.09. 11:30

Pénzt talált és visszaadná? Becsületesnek sem könnyű lenni

Néha elvesztünk dolgokat, például pénztárcát, vagy készpénzt, és van, hogy elveszik ezeket tőlünk. De persze olyan is előfodul, hogy megtaláljuk valakinek a pénzét, tárcáját, iratait, kucsait...

Fekete Györgyi

Illusztráció.

Fotó: MW

Nagy port kavart fel a Minden, ami Dunaújváros csoportban az alábbi bejegyzés, ami arról szólt, hogy valaki pénzt talált, amit bevitt az önkormányzat talált tárgyak osztályára. 

Íme a bejegyzés: 

A múlt héten pénteken 20:30 körül, a TESCO gyalogátkelőhelyén talált hat darab ezer forintos bankjegyet leadtam a polgármesteri hivatal talált tárgyak osztályán. Aki kétséget kizáróan tudja igazolni, hogy az övé, a szokásos nyitvatartási időben átveheti.

Természetesen a bejegyzés valóságtartalmát többen azonnal kétségbe vonták. Ki az, aki a talált pénzzel besétál, ügyet intéz a  polgármesteri hivatalban. Ráadásul, hogyan lehet bebizonyítani mindenféle egyéb kellék nélkül, hogy a pénznek én voltam a jogos tulajdonosa? Rá is zúdult mindez hitetlenkedés  a megtalálóra, aki mellékelte a leadott tárgyról szóló jegyzőkönyvet is. Igazolva, hogy tényleg valós történetről van szó (képünkön)

Fotó: amatőr

Hogy ki, mit gondol a talált pénzek helyéről? Hogy hány fajta, féle megközelítés, szempont lehet ebben a tárgykörben , arra nagyon jó példák az alábbi alábbi komment-válogatások:

1.  Szerintem soha nem fog kiderülni, hogy ki vesztette el!! Rendes tőled, hogy próbálod visszajuttatni jogos tulajdonosához. Becsületes, szerethető ember vagy!! A legjobbakat kívánom neked az életben!! 

2. Múltkor az xxx-ban (mi húztuk ki az üzlet nevét – a szerk.) találtam 2500 Ft-ot a hűtő előtt. Gyorsan a kasszához vittem, gondoltam, hogy a tulaj még a boltban lehet. Azt gondoltam, hogy bemondják a hangosban és visszakapja a gazdája a pénzt .(lehet, hogy az utolsó kis pénze volt) A kasszás betette a kasszába, és azt mondta „köszönjük szépen, ha jelentkeznek érte, visszaadjuk.” Mondom neki, hát nem erre számítottam, mondják be a hangosba, mert ez így nem valami hatékony módszer…. Nincsen hangos bemondónk, volt erre a válasz. Szóval helyettem eltették ők.  Ha ilyen van, ahol okmány nincs mellette, nem tudod, kié a pénz, elteszed, elköltöd ennyi. 

3. Én voltam. Nem szoktam pénztárcát hordani mindig beteszem a kabát belső zsebébe a pénzt, aztán ha kell, úgy fizetek. Nem az első eset, hogy pénzt hagyok el. Én ebben profi vagyok hagytam már el nagyobb összeget is. Minden esetre nagyon szépen köszönöm, és nagyra értékelem a becsületességedet, manapság nagyon ritka .

4. Még családon belül is megoszlanak a vélemények a talált pénzzel kapcsolatban. Én soha nem veszem fel. Ott hagyom, ahol van. Tudom, aki mögöttem jön két méterrel, az el fogja tenni, de az az ő dolga. Nem ítélem el érte, nem minősítem, az ő dolga. Én viszont nem fogom ellopni. Ami az enyém az az enyém, ami nem, ahhoz nem nyúlok hozzá. Így annak is megadom az esélyét, hogyha észreveszi, aki elhagyta, és elindul vissza azon a vonalon ahol haladt, megtalálhatja.

Megkérdeztük a talált tárgyak jogszerű elintézési és leadási módjáról városunk polgármesteri hivatalát. A sajtóosztálytól az alábbi választ kaptuk:

„A talált tárgyak leadását az önkormányzatoknál a PTK szabályozza (2013. évi V. törvény), mi is eszerint járunk el. 

Amikor valaki behoz egy talált tárgyat, arról jegyzőkönyv készül. Ezt követően mi ezt 3 hónapig őrizzük, ezután a találó igényt tarthat rá. 1 évig állagmegóvással használhatja, ha ebben az időszakban jelentkezik érte valaki, akkor vissza kell adnia, ezután tulajdonjogot szerez. Iratokat nem veszünk át, azt a kormányablakba kell vinni.  Ha nem jelentkezik a tulajdonos, akkor pénzt a MÁK-nak fizetjük be, telefonokat elviszik, nagyobb használati tárgyakat eladományozzunk. Érdeklődni a portán lehet, a talált tárgyakat mi nem tesszük közzé. Ha valaki bejön, akkor minden kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy övé az adott tárgy.  Leggyakrabban telefonokat hoznak be, de volt példa pénzre, pénztárcára, ékszerre, kulcsokra. A legérdekesebbek egy airsoft puska és egy kajak voltak. A talált tárgyakat a találás helyszíne szerinti illetékes jegyzőnek kell leadni, tehát mi csak közigazgatási határon belül talált tárgyakat veszünk át.”

Egy szó mint száz, aki tudja bizonyítani érdemlegesen, hogy a pénz az övé volt –  ami, tegyük hozzá, azért nem lesz annyira egyszerű –, az jelentkezzen. Különben a pénz az államé lesz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában