Süti és zene

2024.02.09. 14:00

Nem csupán sütiző: a Jakó cukrászdában a művészet is kiemelt szerepet kap

Egy hely, ahol a sütemények fogyasztása mellett kulturális kikapcsolódásban is részünk lehet.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Vasmű úti Jakó cukrászdában tartott Zenélő cukrászda elnevezésű sorozat második évada is hatalmas sikerrel robog, az elmúlt hónapok során pedig több kiállítás is nyílt a vendéglátóhely falain belül. A különféle desszertek és művészeti ágak egyedi ötvözetéről Németh Norberttel, a Jakó cukrászda vezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rendkívüli népszerűségnek örvendő Zenélő cukrászda rendezvénysorozaton minden alkalommal telt ház előtt játszanak a tehetséges zenészek, zenészpalánták. Szmodics László, a rendezvénysorozat mozgatórugója már korábban beszámolt néhány részletről, ezúttal azonban a zenének és zenészeknek teret biztosító cukrászda vezetőjét kérdeztük az esemény létrejöttének körülményeiről.

Amint azt megtudtuk, a zenés eseménysorozat egy nagyon érdekes ötletáradatnak köszönhetően láthatott napvilágot. „Az ötlet a Sugárúti fesztiválon elért sikerek után, valamint egy külföldi út során formálódott meg édesanyám (Jakóné Mészáros Júlianna) fejében” – mondta Németh Norbert. A nyaralás alkalmával édesanyja megtapasztalta, hogy egy vendéglátó helyre betévedve milyen remek hangulatot varázsol az élő műsor. Az ötlet végül Szmodics Lászlóval közös együttműködéssel vált valósággá.

Bár a rendezvény eredetileg is sorozatnak indult, arra Németh Norbert sem számított, hogy egy második évad is kerekedik a programból.

Nagy örömmel tapasztalom, hogy van igény az ilyesféle szórakozásra, valamint azt is, hogy a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei megmutathatják tehetségüket

– jegyezte meg a cukrászda vezetője.

A zenei élményen kívül a vendégek másfajta művészeti ággal is találkozhatnak. A cukrászdában ugyanis sorra nyílnak képzőművészeti kiállítások. Természetesen ennek az ötletnek az eredetére is kíváncsiak voltunk és megtudtuk, a kiállítás gondolata már hosszú évekkel ezelőtt kikristályosodott a vendéglátóhely vezetőjének elméjében. 

A barátaim egyszer meghívtak egy budapesti kávézóba, ahol egy festménykiállítás megnyitóján vehettem részt. Ekkor jöttem rá, milyen remek, hogy az amatőr művészeknek ily módon nyílik lehetőség bemutatni alkotásaikat

 – fejtette ki Németh Norbert. Az elmúlt hónapok során két tárlat is nyílt, mindkettő a Móricz Zsigmond Általános Iskola pedagógusai által készített munkákból.

Amint azt a cukrászda vezetője hozzátette, számos művész jelezte már igényét képeinek kiállítására, így a vendéglátó hely a jövőben is teret ad majd az alkotók munkáinak.

Úgy tapasztalom, hogy egyre több dunaújvárosi intézmény partner az ilyesfajta kiállítások szervezésében, ami egy jó kis kezdeményezés, hiszen ez az arra járóknak, ott vendégeskedőknek egy igazán különleges élményt nyújt

– hangsúlyozta.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A cukrászda amellett, hogy rendszerint zenei programoknak és képzőművészeti tárlatoknak biztosít helyet, természetesen továbbra is folytatja ínycsiklandó desszertkülönlegességeinek árusítását, süteménypalettája pedig folyamatosan újabb és újabb finomságokkal bővül. Így kapott helyet a pultban a Móricz-szelet is, ami a Móricz Zsigmond Általános Iskola fennállásának 70. évfordulója tiszteletére készült. 

A Móricz-szeletet az iskola igazgatója, Szigethy Adrienn megkeresésére alkottuk meg. Az intézmény részéről rengeteg információ érkezett a süteménnyel kapcsolatban, ezeket figyelembe véve és leszűkítve végül két opció közül választhatott az iskola vezetése

 – fejtette ki Németh Norbert. 

A döntés végül a pisztáciás, málnás, fehér csoki-mousse ízű édességre esett, ez lett az iskola süteménye, ami az intézmény által múlt héten tartott szülő-pedagógus bál egyik fő attrakciója volt. A desszert azóta is megtalálható az üzlet hűtőpultjában, a cukrászda vezetője pedig elárulta, tervben van az is, hogy a süteményből befolyt bevétel egy részét az iskola alapítványának ajánlják, ez azonban az eladott mennyiségtől függ, a cél, hogy egy jelentősebb összeggel támogathassák az intézményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában