Előadás a Széchenyiben

2024.01.20. 15:00

ChatGPT: szemfényvesztés vagy mindent tudó chatrobot

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium rendhagyó órákkal is színesíti az idei, jubileumi év kínálatát.

Duol.hu

Csathóné Zágoni Nóra tájékoztatta lapunkat a péntek délutáni programjukról:

Gimnáziumunk ebben a tanévben ünnepli fennállásának 70 éves évfordulóját. Ennek kapcsán rendhagyó órák tartására kérjük volt tanítványainkat.  Molnár Zoltánné tanárnő Dr. Buza Krisztiánt, volt tanítványát hívta meg, hogy tartson egy matematika témájú előadást.

 

Krisztián nyolcosztályos gimnáziumi osztályba járt. 9., 10., 11., 12. évfolyamos korában is ő volt a megye legjobbja matematikából. Műszaki informatikus diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán kitüntetéssel szerezte. Ezt követően a németországi Hildesheimben doktori, PhD fokozatot szerzett, „summa cum laude” minősítéssel. Kutatási területe a mesterséges intelligencia. Számos országban tartott már előadást Japántól Lengyelországig. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen egyetemi docens.

Krisztián a felkérést örömmel fogadta. Előadásának címe: „ChatGPT: szemfényvesztés vagy mindent tudó chatrobot” volt.  

 

A sok érdeklődő gimnazista megtudta, hogy milyen elven működik a chetrobot, hogy milyen veszélyforrásai vannak, hogy vannak még olyan területei a matematikának, amelyek fekete foltjai a mesterséges intelligenciának, hogy a ChatGPT nagy valószínűséggel oldja meg a feladatokat, de van egy kicsi hibaszázalék, amivel el is ronthatja. Az előadás egyik részében Krisztián Harry Potternek öltözve egy kártyatrükkel is elkápráztatta közönségét párhuzamot állítva ezzel az illúzió és a valóság között.

Köszönjük az előadást, nagy élmény volt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában