Javították a burkolathibákat

2024.01.14. 17:00

Aszfaltoztak Dunaföldvár térségében

Több mint egy tonna hidegaszfalt felhasználásával javították az utakat a karácsonyi időszak körül Dunaföldvár és Dombóvár térségében, Pörböly és Baja között, Ozora környékén, a Regöly és Keszőhidegkút közötti mellékutakon, valamint a gyulaji, mucsi és nagyszékelyi bekötőutakon - írja társoldalunk a teol.hu.

Duol.hu

Hidegaszfaltos burkolatjavítást végeznek. - illusztráció Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatta lapunkat, hogy a múlt év karácsony körüli intenzív esőzések és gyakori fagyási-olvadási ciklus változások miatt új burkolathibák alakultak ki az országos közúthálózaton, amelyek javításáról folyamatosan, ütemezetten gondoskodtak. 

Pörböly és Baja között is javítják az utat

Tolna vármegyében  mérnökségeik több mint egy tonna hidegaszfalt felhasználásával végeztek lokális javításokat – ahogy az időjárás is engedte.

Az útjavításokat az 55-ös főúton Pörböly és Baja között, a 61-es főúton Dunaföldvár és Dombóvár térségében, a 63-as és a 65-ös főút több szakaszán, a 6407-es jelű mellékúton Ozora környékén, a Regöly és Keszőhidegkút közötti mellékúton, illetve a gyulaji, mucsi és nagyszékelyi bekötőutakon végezték.

A Magyar Közút ismertette, hogy a téli időszakban többnyire csak hidegaszfalttal dolgozhatnak. Télen ugyanis a melegaszfaltot keverő üzemek nagy része zárva tart. 

Az időjárás is számít a javításoknál 

Emellett télen több tényező, vagyis száraz idő és tartósan nulla fok feletti időjárás kell ahhoz, hogy az ideiglenes javítások elvégezhetők legyenek. 

Az egész éves burkolatjavítási munkákról ismertették, hogy azok során teljeskörű és nagyfelületű felújításokat, valamint lokális javítási munkákat végeznek. A lokális munkák kátyúzási munkákat jelentenek, amely során nagyfelületű javítások is történnek, ezek nagyobb volumenűek, mint a kátyúzás. Ilyenkor több tíz vagy száz négyzetméternyi egybefüggő felületen is cserélik a kopóréteget.

Első körben a főutakon, majd a mellékutakon, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutakon dolgoznak és ezeket a köröket folyamatosan megismétlik. Fontos, hogy a forgalomra veszélyes ütőkátyúk javítása minden útszakaszon elsőbbséget élvez.

A Magyar Közút kéri az autósokat, hogy a téli időszakban közlekedjenek óvatosan, és tartsák be a sebességhatárokat. 

Várják a bejelentéseket az úthibákról

A közlekedők is tehetnek bejelentéseket Tolna vármegyei úthibákról. A bejelentéseket, amennyire lehet, igyekszik figyelembe venni a Magyar Közút. A bejelentéseket a legegyszerűbben a Közút weboldalán lehet megtenni. Ha a bejelentő nem tudja, hogy az adott útszakasz kihez tartozik (a belterületi utak többsége az önkormányzatokhoz, az autópályák koncessziós társaságokhoz tartoznak), akkor a közútkezelő új online felületén szerezhetnek plusz információkat. 

Forrás: teol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában