Piacolás

2023.11.10. 17:30

Márton-napi ludaskása

Nagy volt a mozgás tegnap a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. A húsboltokban, a húsos standoknál még a karácsonyinál is hosszabb sorok álltak. Lehet, hogy mindez a november 11., a szombati Márton-nap miatt van?

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

A Márton-nap egyre jobban beleívódik a magyarok lelkébe, sokan készítenek ilyenkor libából készült ételeket.

Miért is van ez így? Szent Márton napjához, november 11-hez számos hagyomány, népszokás kötődik, mindemellett az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, és ekkor még szabad jókat falatozni, illetve mulatságokat tartani. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő tiltakozott megválasztása ellen. Alázatból a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől. A legenda szerint a ludak (szinonimája a liba) elárulták gágogásukkal, így „kénytelen volt” a püspökséget elvállalni. Fontos hittérítő munkát végzett, a környező pogány falvak nagy részét megtérítette. Ennek emlékére esznek az emberek libaételeket Márton napján.

Pénteken a piacon nagy volt a választék nemcsak libából, hanem  minden féle húsáruból. A libánál maradva, a szárnytőtől, a májig minden kapható volt – igaz, igen nagy árszórással. A szárnytőt már 1800 forintért megvásárolhattuk (persze kilóról beszélünk), a „mezei” máj viszont elérte a nyolcezer forintos kilónkénti árat.

Ha olvasóink közül valaki úgy gondolja, hogy a hétvégén egy libás étellel rukkol ki, annak ajánlunk egy receptet, ami nem más, mint egy Márton-napi ludaskása.

Hozzávalók:  40 dkg libaaprólék, 2 db nagy sárgarépa, 1 db fehérrépa, 5 dkg zeller, 8 dkg gomba, 8 dkg zöldborsó, 1 fej közepes vöröshagyma, 2,5 dkg libazsír, 13 dkg rizs bors, petrezselyem, fokhagyma.

Elkészítés: A libaaprólékot két liter hideg vízben feltesszük főni húslevesszerűen sóval, szemes borssal, és a héjas hagymával. Megpucoljuk a répákat, a zellert és megmossuk a gombát. Két óra főzés után, amikor megpuhult a hús, hozzáadjuk az egész zöldségeket és még fél órát főzzük. Ezután leszűrjük, a húst kicsontozzuk és feldaraboljuk, majd a répákat, a zellert és a gombát is felszeljük. A libazsíron megpirítjuk a rizst, majd háromszoros mennyiségű levessel felöntjük és sűrűre főzzük. Ha ezzel elkészültünk, lehúzzuk a tűzről. Ekkor hozzáadjuk az előkészített húst, a főtt zöldségeket és a zöldborsót, majd letakarva állni hagyjuk 20 percig.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában