Világnap

2023.11.04. 17:00

Köszönet a szociális ágazat hétköznapi hőseinek

A szféra elkötelezett dolgozóit ünneplik világszerte november 12-én. A jeles nap alkalmából a dunaújvárosi József Attila Könyvtár is kedveskedik a szociális területen tevékenykedőknek.

Szente Patrícia Andrea

Forrás: Magyar Nemzet

A szociális munka napját 1997-ben választotta ki az International Federation of Social Workers (IFSW), azaz a Szociális Munkások Nemzetközi Szervezete, így már több, mint 25 éve november 12-én kerül sor a jeles nap ünneplésére. Magyarországon ezt a napot a szociális ágazatban dolgozó személyek számára munkaszüneti napként tartják nyilván. Az ügyről 2016-ban döntött az Országgyűlés, amikor 123 igen, 2 nem, és 53 tartózkodó szavazattal jóváhagyták az erről szóló kormánypárti javaslatot.

A jeles napon (ami idén vasárnapra esik) a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek felnőttek, idősek felkarolását, megsegítését, támogatását végző munkásokat ünnepeljük. Azokat dolgozókat, akik sokszor önzetlenül, fáradhatatlan odaadással végzik munkájukat azért, hogy a szociális kezelésre szoruló, gondozást igénylő emberek szeretetteljes közegben tölthessék mindennapjaikat. Szociális gondozásra az országban az emberek körülbelül egyharmada szorul, így a dolgozók lelkiismeretes munkája kulcsfontosságú. Feladatuk sokszínű, ezek végrehajtásához pedig elengedhetetlen az empátia, kreativitás és a türelem, valamint a nagy fokú teherbírás, hiszen a szférában tevékenykedőknek a szellemi megpróbáltatások mellett sokszor fizikailag is megterhelő munkát kell elvégezniük.

A szociális dolgozók tevékenységét a József Attila Könyvtár is elismeri. Számukra november 13–16. között az intézmény ingyenes beiratkozást biztosít, ezzel megköszönve munkájukat.

Forrás:

https://szgyf.gov.hu/sajtofigyelo/1251-november-12-e-a-szocialis-munka-napja-lesz

https://tef.gov.hu/november-12-a-szocialis-munka-napja/

https://www.szeretetszolgalat.hu/a-szocialis-munka-napja-november-12 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában