Donortoborzó az MMK-ban

2023.10.30. 14:30

Rémfontos véradás

Október 31-én, kedden 14 órától hamisíthatatlan halloween-i hangulat várja majd véradókat a Munkásművelődési Központban a helyi Vöröskereszt és Vérellátó által szervezett donortoborzón.

Szabó Szabolcs

Számos sikeres vérpezsdítő véradást szerveztek már az MMK-ban

Fotó: Laczkó Izabella

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint q hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz –  munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága. Egy véradással három életet is megmenthetünk. Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítunk elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában