Dunaferr – Liberty

2023.10.13. 11:46

Novák Katalin a dunaújvárosi vasműben (képgalériával)

Pénteken Novák Katalin köztársasági elnök kétnapos Fejér vármegyei látogatása részeként városunkba, a dunaújvárosi vasműbe érkezett. A látogatást követő sajtótájékoztatón dr. Fónagy János miniszterhelyettes elmondta, hogy a Magyar Kormány nagyon fontosnak tarja azt, hogy Magyarországon az acélipar fennmaradjon. Egy ország építőiparának alapanyaggal való ellátása ugyanúgy hozzátartozik az ország szuverenitásához, mint az ország határainak megőrzése, vagy a nemzeti nyelv és kultúra fenntartása. A jövőben a gyár működését a rendelkezésre álló kormányzati eszközökkel a továbbiakban is biztosítani fogják.

Várkonyi Zsolt

Novák Katalin köztársasági elnököt dr. Mészáros Lajos, dr. Fónagy János, Fábián Gergely (takarva), dr. Móger Róbert, Ajay Aggarwal, Sandip Biswas és Rahul Yenurkar fogadták

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Novák Katalin köztársasági elnököt a Dunai Vasműben a Liberty Steel Group részéről Ajay Aggarwal a Liberty Steel Group európai elnöke, és Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel & Mining Csoportszintű befektetési igazgatója, Rahul Yenurkar, a Liberty Steel Central Europe Kft. operatív igazgatója, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium részéről dr. Fónagy János miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Fábián Gergely, a minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, Fejér vármegye részéről dr. Mészáros Lajos, Dunaújváros és térsége országgyűlési képviselője, a vasmű részéről dr. Móger Róbert HR és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgató, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója fogadta.

A Liberty Steel, a minisztérium képviselőivel és az országgyűlési képviselővel folytatott zártkörű megbeszélést követően Novák Katalin köztársasági elnök a meleghengerművében tett látogatást, ahol találkozott a munkavállalókkal is, majd a gyár üzemi étkezdéjében fogyasztotta el ebédjét a dolgozókkal közösen. A köztársasági elnök látogatása egyúttal azt is erősíti, hogy Magyarországnak, a Magyar Kormánynak fontos a vasmű, a Dunaújváros térségében élő családok munkahelyének biztonsága.

Novák Katalin a meleghengerműben megtekintette a gyártási folyamatot
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A gyárlátogatást követő sajtótájékoztatón dr. Fónagy János, Fábián Gergely, dr. Mészáros Lajos és Ajay Aggarwal  vettek részt.

Legfontosabb, hogy a munkahelyek megmaradjanak

Dr. Mészáros Lajos a sajtótájékoztató első felszólalójaként elmondta, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként végig élte azt a hosszú utat, ami idáig vezetett. Fábián Gergely államtitkárral közösen pontosan látták, hogy milyen krízishelyzetbe került a vasmű az elmúlt évben. A Magyar Kormány még időben közbelépett és olyan rendeleteket hozott, amelyek lehetővé tették a felszámolás elindítását úgy, hogy eközben a gyár nem állt le és termelni tudott. A Liberty Steel eközben megelőlegezte azokat az alapanyagokat, amelyek a gyár életben maradásához szükségesek voltak, abszolút bizalmi módon állt hozzá a gyár működtetéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a Kormány biztosította a munkavállalók hathavi bére kifizetésének keretrendszerét az átmeneti időszakban, ami 16 milliárd forintot jelentett. Ez egy nagyon komoly lépés volt a biztonságos átmenet irányába. A gazdaságfejlesztési minisztérium munkatársai és valamennyi kormányzati tényező közreműködött abban, hogy az eladási folyamat sikeresen záruljon, legyen új tulajdonosa a felszámolás alatt álló Dunaferrnek. A napokban az európai uniós hatóság is rábólintott az adás-vételre és tudomása szerint hétfőtől már gyakorolhatja majd a tulajdonosi jogokat a Liberty Steel. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a cég működésének fennmaradása mellett számára az egész folyamatban a legfontosabb az volt, hogy a munkahelyek megmaradjanak. A város ugyan „több lábon áll”, de a meghatározó foglalkoztató ma is a vasmű. 

Itt az emberek ragaszkodnak ehhez a gyárhoz, érzelmi alapon is kötődnek hozzá, generációk dolgoztak és még dolgoznak ma is itt. 

És nem csak ők kötődnek a gyárhoz, hanem a családtagjaik, a beszállítók, a vállalkozások, akik kapcsolatban vannak a vasművel. Ellenkező esetben egy szociális katasztrófa helyzet fenyegette volna a várost és a térséget.

Dr. Mészáros Lajos és dr. Fónagy János 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Határozott, erőteljes fellépés

Dr. Fónagy János miniszterhelyettes, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy Nagy Márton miniszter is készült ide, de külföldi találkozói miatt nem tudott eljönni, akinek mint a Magyar Kormány minisztere számára nagyon fontos az, hogy a gyár működése fennmaradjon. A miniszterhelyettes egykori ózdi kohászati szakemberként tisztában van azzal, hogy mit is jelent egy több évtizedes munkakultúrának a veszélybe kerülése, mit jelent az, amikor több ezer ember munkáját biztosító iparág veszélybe kerül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a munkahelyek a Liberty Steel és a Magyar Kormány közreműködésével megmaradhattak. Dr. Fónagy János kiemelte dr. Mészáros Lajos szerepét, úgy fogalmazott, a képviselő kezdeményezésére, Fábián Gergely segítségével és a Liberty Steel szakmai közreműködésével valósulhatott meg mindez. A Magyar Kormány nagyon fontosnak tarja azt, hogy Magyarországon az acélipar fennmaradjon. Dr. Fónagy János elmondta, betonacélra, durvalemezre, hengerelt árura minden országnak szüksége van. Egy ország építőiparának alapanyaggal való ellátása ugyanúgy hozzátartozik az ország szuverenitásához, mint az ország határainak megőrzése, vagy a nemzeti nyelv és kultúra fenntartása.

A Magyar Kormány nagyon fontosnak tarja azt, hogy Magyarországon az acélipar fennmaradjon. A jövőben a gyár működését a rendelkezésre álló kormányzati eszközökkel a továbbiakban is biztosítani fogják.

 Külön megköszönte dr. Mészáros Lajos aktivitását, azt, amit ebben a folyamatban kifejtett. Az ő határozott, nagyon erőteljes fellépése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Kormány és a saját maga által is fontosnak tartott feladatok ilyen gyorsan, és ilyen hatékonyan megvalósulhassanak - a sajtótájékoztatón is jelenlévő -  Fábián Gergely államtitkár szakmai és emberi közreműködésével.

Hozzátette, hogy a jövőben a gyár működését a rendelkezésre álló kormányzati eszközökkel a továbbiakban is biztosítani fogják. Egyúttal megköszönte a gyár munkavállalóinak azt, hogy kitartottak, hogy megőrizték a hitüket a szakmájuk és a hivatásuk iránt.

Ajay Aggarwal és Fábián Gergely 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Óriási szakmai tudás, elköteleződés

Fábián Gergely hangsúlyozta, hogy az acélipar Magyarország számára stratégiai ágazat.

 A felszámolást követő első időszak egy vészhelyzetről, egy válságkezelésről szólt, majd nyílt tendereztetéssel sikerült a felszámolás alatti működés biztosításával két cégbe tömörítve (Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és Dunarolling Dunai Vasmű Kft. – a szerk.) értékesíteni a Dunaferr eszközeit. Nagyon sok feladat áll még előttük. Az egyik legfontosabb az, hogy itt egy óriási szakmai tudás, elköteleződés van a szakmák iránt, erről a köztársasági elnök – asszony a 30-40 éve itt dolgozó munkavállalókkal való beszélgetése alkalmával is meggyőződhetett. A vasmű egy komoly átalakulás előtt áll, a zöldacél gyártásra való átállás egy jól behatárolható folyamat, mintegy 18-24 hónapot fog igénybe venni. Ebben látják az acélipar jövőjét. Hosszú a folyamat, még sok munka van, de már több jelentős mérföldkövön túl vannak. Sikerült túlélni a gyárnak, sikerült megmenteni a munkahelyeket. – fogalmazott az államtitkár.

A fenntarthatóságon alapuló értékek

Ajay Aggarwal a Liberty Steel Group európai elnöke a következőket mondta: „Novák Katalin köztársasági elnököt és a kormány képviselőit nagy örömmel fogadtuk a gyárban, amely büszke lehet a múltjára és amely most egy olyan fenntartható jövő felé halad, amelyet ez az ipari hagyomány nagyon is megérdemel. Nagyszerű alkalom volt ez arra, hogy a Liberty képviselői bemutathatták azoknak az erőfeszítéseknek az eredményeit amelyeket a Liberty tett az elmúlt kilenc hónap során az acélmű által képviselt termelési kultúra és a munkahelyek megmentése érdekében, valamint a dolgozók és a dunaújvárosi helyi közösség támogatására. Éltünk a lehetőséggel, hogy beszámolhassunk a jövőre vonatkozó ambiciózus dekarbonizációs terveinkről, amelyek az új elektromos ívkemence (EAF) termelésbe állításán alapulnak, és amiről alig két hete írtunk alá partnerségi megállapodást. E tervek megvalósítását a Greensteel Akadémia és a GFG Alapítvány is támogatni fogja.

 

A dunaújvárosi acélmű a megújuláson, a fenntarthatóságon és a családon alapuló értékeink és terveink középpontjában fog állni

és „zöld forradalmat” indít el, amely végül átalakítja a globális ipart. Egy olyan zöld forradalmat, amely a kibocsátás csökkenését, a termelékenység növekedését, valamint a munkavállalók és a tágabb közösség nagyobb jólétét fogja eredményezni itt, Dunaújvárosban. Várjuk az alkalmat, hogy megmutathassuk majd a köztársasági elnöknek és a többi érdeklődő vendégünknek azt, hogyan fog kinézni ez az üzem a jövőben, amikor zöldebb, nyereségesebb és hosszú távon fenntartható lesz.”

Egy belülről jövő mosoly

Novák Katalin köztársasági elnök Dunaújvárosban, a vasműben tett látogatást. Emlékezetem szerint ez önmagában is történelmi esemény, hiszen ilyen közjogi méltóság még nem járt ott. A látogatásnak a fizikai valóján kívül szimbolikus jelentősége is van, hiszen az új tulajdonos és a Magyar Kormány egyik fókuszában a családok biztonsága, megélhetése áll, amit az elnök asszony – talán nem túlzás, de egyik – küldetésének is tekint. Lehetőségem volt részt venni a vasműs üzemlátogatáson, és megtapasztalni azt, hogy azt a derűt azt a mosolyt, ami személyiségéhez kötődik most is „magával hozta”. Mindez belülről jön, másképp nem is lehetne! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában