Több mint 20 éves barátság fűzte Gorbacsovhoz

2023.07.24. 14:00

A háborúról és a békéről Zolcer Jánossal

Lehetősége volt találkozni a dalai lámával, három hetet töltött George Bushnál, de még Paris Hiltonnal is komoly beszélgetéseket folytatott. Zolcer János újságíró, televíziós producer, aki számos nemzetközileg elismert, világhírű személyiséggel ápol jó kapcsolatot, múlt vasárnap Dunaújvárosba látogatott, hogy író-olvasó találkozó keretén belül életéről, tapasztalatairól, és nem mellesleg könyveiről meséljen.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Laczkó Izabella

Az író a július 16-ai Kultúr Piacon két könyvét mutatta be leendő olvasói számára. A XX. század: 100 év – 100 esemény – 100 kép című műve az elmúlt évszázad (1900–2000) olyan meghatározó eseményeit dolgozza fel, mint a repülés története, Marilyn Monroe élete, vagy a Holdra szállás, mégpedig filmes formában. A könyvben megtalálható QR kódokat leolvasva ugyanis 10 perces kisfilmeket tekinthetünk meg az ikonikus eseményekről.

Fotó: Laczkó Izabella

Háború című műve két könyvet tartalmaz. A márciusban íródott, Háború névvel illetett könyv 110 oldalban írja le az orosz–ukrán háború történetét. Ez a mű a két éve megjelent Gorbacsov titkai című könyvvel összefűzve alkot remek párost. A 2021-ben készült könyvben az író Gorbacsovhoz fűződő, 23 éven át tartó közeli barátságáról írt, akivel nem csak együtt dolgozott, de a világot is bejárta.

Zolcer Jánosnak megadatott az a lehetőség, hogy az elmúlt évtizedek alatt kiismerje az orosz gépezetet, átlássa, hogyan működik a Kreml és a főtitkárság, így szinte kétségtelen volt, hogy az orosz–ukrán háborúról felszínre törő miértekre is átfogó válaszokkal szolgál majd.

„Mivel kicsit jobban megismerhettem a szovjet-orosz társadalmat, mint mások, így számomra nem olyan nehéz kikövetkeztetni azt sem, hogyan cselekszenek majd, mire számíthatunk. A könyvet azért írtam, hogy azokkal a tényekkel, amik a birtokomban vannak, kinyissam az emberek szemét, azonban látniuk nekik kell, a döntés az övék” – mondta az író. Megjegyezte, az oroszok már 350 éve a háborúban hisznek, és azóta is mindig ehhez a megoldáshoz folyamodnak, ez pedig a jövőben sem lesz másképp. Számukra ez a stratégia dukál, hiszen a több évszázada célként kitűzött területszerzéshez és terjeszkedéshez elengedhetetlen a harc. Így az esetleges orosz–ukrán béke bekövetkezése után sem kell majd sokat várni a fegyverropogásra, tette hozzá.

A Zolcer Jánossal folytatott beszélgetés során felmerült a kérdés, vajon mekkora szerepet játszik a közösségi média a háborúban. Az író ezzel kapcsolatban elmondta, a közösségi platformok az álhírek terjedésének és a propagandagépezet olajozott működéséhez járulnak hozzá. „A közösségi média magára a háborúra talán nem hat, az inkább a háború megítélését formálja, hiszen rengeteg elferdített igazság, álhír terjed” – említette. Kiemelte, a sokszor alaptalan álhírek rengeteg ember nézetét változtathatják meg a háborúról és a háborúzó felekről.

Fotó: Laczkó Izabella

Az író a háború végét és következményeit illetően is megfogalmazott egy álláspontot. Megjegyezte, az orosz föderáció valószínűleg darabjaira hullik majd, ezután pedig az újjáépítés időszaka kezdődik. Kiemelte, a háború végével pedig a békeidőszak is eljön, azonban bele kell gondolnunk abba, hogy vajon tényleg így hívhatjuk-e azt a periódust. „Az abbamaradó fegyverropogás csak egy része a békének, de vajon a szívekben mikor lesz megnyugvás, a felek között mikor jön el a megbocsátás?” – tette fel a kérdést az író.

A beszélgetés folyamán Zolcer János terveiről is szó esett, erről elmondta, több könyve is készülőben van, ezek egyikét a hírességekkel folytatott beszélgetések során kóstolt, vagy éppen készített ételek inspirálták. Ez a könyv tehát nem csak a világhírű alakokról szóló személyes történeteket, de az eszmecserék alatt fogyasztott ételeket, és azok receptjeit is tartalmazza majd. Másik jövőbeli műve pedig egy mesekönyv lesz, amely Gorbacsov igaz történetét meséli el, a gyermekek számára is befogadható módon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában