Akár heteket kell várni

2023.05.11. 11:30

Továbbra is gondot jelent a gyógyszerellátási zavar

Vitaminok, és forró italok, de magas vérnyomás kezelésére alkalmazott orvosságok, valamint epilepszia tabletták is szerepelnek azon a listán, amely a gyógyszerhiány aktuális állapotáról tájékoztatja az ország lakosságát. Az ellátási nehézségekről még év elején számolt be lapunk, nézzük, mi a helyzet azóta.

Szente Patrícia

Fotó: Móricz Sabján Simon

Felháborodás és kisebb pánik fogadta a globális problémaként felmerült gyógyszerhiányt tavaly decemberben, a panaszok pedig azóta sem csökkentek. Nem meglepő, hiszen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint továbbra is több mint 1500 készítmény hiányzik a gyógyszertárak kínálatából.

Fotó: Dodó Ferenc

Az ellátási nehézségek Dunaújvárosban is érzékelhetőek. A város egyik patikájának gyógyszerésze megkérdezésünkre elmondta, még mindig nagyon sok a hiánycikk, és sokszor előfordul, hogy a betegeknek heteket kell várni egyes gyógyszerre. Az ellátás tehát akadozik, de általában sikerül megoldást találni, és legtöbbször tudnak alternatívát kínálni a vevőknek, jegyezte meg a kilétét felfedni nem kívánó patikus.

Az OGYÉI táblázatában felsorolt gyógyszerek között számos, vény nélkül kapható termék található, ezek hiánya azonban nem okozna különösebb gondot, hiszen helyettesítésükre szinte mindig van lehetőség. Viszont sokan ragaszkodnak a jól bevált készítményekhez, ezeket a betegek nem szeretnének másra cserélni.

A helyettesíthető termékek hiánya mellett sokkal nagyobb gond az, hogy a számos, súlyos betegség kezelésére használt gyógyszerhez sem lehet hozzájutni. Év elején a cukorbetegek számára nélkülözhetetlen inzulinkészítmények készlethiánya okozott nehézséget, ezek pedig azóta is számos helyen hiánycikknek számítanak. A korábban említett dunaújvárosi gyógyszertár patikusa elmondta, üzletükbe hetente több doboz inzulin érkezik, így az ellátás habár akadozik, de nem szűnt meg.

Fotó: Móricz Sabján Simon

Az elmúlt hónapokban azonban bizonyos pszichiátriai betegségekre használt gyógyszerekhez – nyugtatókhoz és szorongásoldókhoz, valamint az epilepsziát kezelő készítményekhez sem lehetett hozzáférni, ezek hiánya pedig akár súlyos következményekhez is vezethet. Aggodalmukat a közösségi oldalakon többen kifejezték, de egy kétségbeesett apuka lapunknak is elmondta, fia epilepszia-gyógyszerét csak külföldről tudja beszerezni, ami anyagilag rendkívül megterhelő.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint a jelenlegi állapot hosszú távon velünk maradhat, az OGYÉI azonban megjegyezte, gyógyszerhiány helyett inkább gyógyszerellátási zavarról beszélhetünk. Fontos, hogy az ellátási nehézségek miatt előre gondolkozzunk, és még azelőtt érdeklődjünk gyógyszereink elérhetőségéről, mielőtt elfogy a készletünk, a helyzet rendeződéséig pedig érdemes az ország több gyógyszertárát is felkeresni. 

(Forrás: forbes.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában