Borverseny harmincadszor

2023.04.28. 17:15

Először a gazdák hiúságára alapoztak

Szombaton tartja meg a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony a XXX. Adonyi Kistérségi Borversenyét. A jubileumi bírálatról Schmidt Attilával, a borrend nagymesterével, illetve az esemény történetéről Králl Istvánnal, korábbi nagymesterrel, tiszteletbeli nagymesterrel beszélgettünk.

Agárdy Csaba

Visszatérő vendégek Adonyban. Szűcs Zoltán és Font Magdolna. Jobb szélen Ulcz Adél

Fotó: Szent Orbán Borrend

- A kilencvenes években létezett egy baráti társaság, amely úgy gondolta, vissza kellene szerezni az adonyi szőlőhegy jó hírét. A második világháború előtt ugyanis itt minőségi borok készültek. A kommunista hatalomátvétel után azonban elkezdődött az államosítás, ki akarták vágni a szőlőket, és birkalegelőt létrehozni. Két termelőszövetkezett is létrejött, de a domboldalt nem tudták megművelni, ezért háztáji lett a területből, ahol a gazdák saját maguk ellátásra termelhettek. A döntő többég a szőlőművelés mellett maradt. Azonban a háztájiban nem készültek jó borok. Czimmermann Mihály ötlete volt annak idején, hogy rendezzünk borversenyt, a gazdák hiúságára alapozva. Gondoltuk, ha lesz verseny, akkor javulnak a borminőségek is. Azután 1994. május 27-én megrendeztük az első borversenyt Kozmér Lajos pincéjében, és a hatvanhét mintából egy sem lett aranyérmes. 

A néhány tagú baráti körből 1998-ban alakult meg, szintén Czimmermann Mihály javaslatára, az Adony Környéki Szent Orbán Szőlő- és Borbaráti Egyesület. Ebből jött létre 2006-ban a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony, egy év múlva pedig felvettek minket a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségébe. Így bekapcsolódtunk az országos boréletbe, kapcsolatokat teremtettünk, szakmai segítségeket kértünk, hiszen addig csak hobbistaként foglalkoztunk a borkészítéssel. Képeztük magunkat a Borakadémián borbírálóként először Koller László, Kozmér Lajos, Paulusz Imre és jómagam vizsgáztunk – tartott egy kis történelemórát Králl István

Schmidt Attila viszont a jelenről, és a közeljövőről tájékoztatott.

- Az évforduló miatt kettős lesz az idei bírálat. Nemcsak a kistérség, hanem a történelmi Magyarország Szent Orbán borrendjeinek a borai is megmérettetnek ez alkalommal. (Szent Orbán Borrend öt van a történelmi Magyarországon Adonyban, Hajóson, Erdélyben Nagykárolyban, a Délvidéken Horgason és a Felvidéken Ógyallán - a szerk.) A Szent Orbán borrendek összesen kilencvenöt mintával neveztek be. A kistérségben, amelyet Adony, Iváncsa, Perkáta, Beloiannisz, Kulcs, Pusztaszabolcs, Besnyő és Szabadegyháza alkot, szerényebb volt a felhozatal, nyolcvan minta érkezett – tudtuk meg az adonyi borászok vezetőjétől.

Fotó: Agárdy Csaba

A nagymester elmondta még, a kistérségi verseny nyílt, vagyis az ország minden pontjáról érkezhet nevezés, annyi a különbség, hogy ezeket a borokat csak elbírálják, minősítést kapnak, de úgymond versenyen kívül indulnak, csak a kistérség borai részesülhetnek díjazásban.

- Az előkészületekkel jól állunk, az egész Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár a rendelkezésünkre áll szombaton. A meghívott borbírálók visszajeleztek, jönnek, összesen harmincan, így öt hattagú zsűrit tudunk összeállítani – folytatta Schmidt Attila.

A borbírálók pedig nem akárkik lesznek, hiszen a verseny fővédnöke, Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is kóstol majd Adonyban. Mellette még több országosan ismert és elismert szakember véleményezi a tételeket. Például Módos Ernő, a szekszárdi Alisca Borrend nagymestere, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének két alelnöke, Szűcs Zoltán (Promontorium Borlovagrend, Budafok) és Kovács Róbert (Hajósi Szent Orbán Borrend), valamint Font Magdolna (borászati laborvezető).

A program szombaton a művelődési házban a vendégek fogadásával kezdődik, 9 órától reggeli vár a társaságra, a bírálat háromnegyed tízkor rajtol. A tervek szerint 13 órakor lesz az eredményhirdetés, majd a vendégek, a verseny résztvevői, az adonyi borrend tagjai közül, akinek kedve van, az adonyi szőlőhegyen pinceszeren kóstolhatja meg a borokat. Végül estefelé Győrik László jóvoltából mindenkire egy vaddisznó pörkölt vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában