A víz világnapja

2023.03.29. 10:00

Megyénk leglátogatottabb tava: a Velencei-tó

A víz világnapját 1993 óta minden évben március 22-én ünnepeljük, melynek keretén belül országos, valamint megyei szinten is különböző eseményeket, gálákat és díjátadókat tartanak.

Déri Brenda

Főként az oktatási és művészeti intézmények azok, amelyek külön pályázatokat, versenyeket szoktak kiírni annak érdekében, hogy a gyermekek alkotásaikon át megmutassák, hogyan vélekednek a víz fontosságáról, hiszen azt mind tudjuk, hogy a víz maga az élet. A világnapot egyébként immáron 30 éve ünnepeljük, még 1992-ben az ENSZ közgyűlése kezdeményezte a megtartását. Egy évvel később pedig meg is tartották az első víz világnapját. 

De voltaképpen mi is ennek a világnapnak a célja? Alapvetően az, hogy mindenki figyelmébe ajánlják az édesvizek, ivóvizek fontosságát, illetve érzékenyebbé szeretnék tenni az embereket arra, hogy nem mindenhol magától értetődő a tiszta ivóvíz, éppen ezért óvnunk kell készleteinket. A világnap és eszméje előtt tisztelegve most egy kis történeti kalandra invitálnánk olvasóinkat, melynek középpontja megyénk egyik legközkedveltebb tava: a Velencei-tó. Habár földtörténeti szempontból fiatalnak számít, a tó alig néhány ezer éves és Fejér megye egyik leglátogatottabb tava. A körülötte található települések pedig ki is használják ezt, nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra. Éves szinten rengeteg programot szerveznek a tó körül, ami még nagyobb népszerűségnek örvend, mióta biciklivel 2-3 óra alatt körbetekerhető. 

No de mi is ennek a tónak a története? A földtörténeti írások szerint az eltelt évtizedek, évszázadok során számtalanszor kiszáradt, majd újból életre kelt. A szakemberek az elmúlt időszakban is küszködnek a tó megfelelő vízszintjéért, ami az utóbbi években inkább csak csökkent, mint nőtt volna. A tömeges halállomány-pusztulásával és a vízi madarak el-eltűnésével megannyian foglalkoztak már. A mögöttünk álló hónapok, a gyakori esőzések azonban kedveztek a tónak, szóval reméljük, megéri még, hogy telente a korcsolyák koptassák megfagyott vízfelszínét. Addig is a tavaszi és a nyárias időben ismét a vízi programoké a főszerep: kajak, kenu, wakeboard, sup – hamarosan újra megtelik élettel a most még nyugodtnak mondható Velencei-tó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában