Hagyomány

2023.03.06. 19:00

Boszorkányok űzték a telet a község Piac terén - galériával, videóval

Riogatták a rossz időt, feltűzték a gondűző cédulákat, és máglyára vettették a télbanyával együtt.

Horváth László

A boszorkányok tánca is besegített a télűzésbe

Fotó: Horváth László

Régi szép hagyomány Mezőfalván – igazodva a népi szokásokhoz –, hogy minden évben megtartják a télűző rendezvényt. Az idén március 4-re tűzték ki a programot a szervezők. Ahogy korábban, ezúttal is a Kiss Kálmán Művelődési Háztól indult a hangos menet. Elöl a néptáncosok csapata követte a kiszebábot. Utánuk a színes maskarába öltözött boszorkányok serege következett. A Piac térre kiérkezve már füst szállt fel a középre elhelyezett máglyából. A helyi önkéntes tűzoltók segítségével meg­gyújtott farakás hamar lángra lobbant. A kiszebáb is gyorsan útra kelt. 

A közönség soraiból sokan helyeztek el kis cédulákat rajta, köztük Németh Jánosné is, aki egészséget, bőséget és természetesen jó időt kívánt a maga és családja számára. Közben a boszik már elfoglalták helyüket a tűz környezetében. Pillanatok alatt olyan igazi, füstös hangulat vette körbe a teret. A boszik pedig hangos sikoltásokkal, rémisztgetésekkel kezdték meg a táncukat. Pötör Emese pedagógus koreográfiáját eltáncolva két szám után átadták helyüket a mezőfalvi néptáncosoknak. Ők vajdaszentiványi táncokkal készültek a télűzésre. A program folytatásában ismét a boszorkányok csapata következett. 

Égtek a gondűző cédulák is Fotó: Horváth László

Végül pedig máglyára vetették a kiszebábot. A program zárásában közös tánc következett, ahol nem csak a tűz körül gyakorolhatták a télűzést a megjelentek, de finom farsangi fánkot is kínáltak a civil szervezetek és a mezőfalvi nyugdíjasklubok jóvoltából. Hogy milyen idő köszönt majd ránk ezután, azt még nem tudhatjuk. A tavaszvárás a mezőfalviakon nem múlott! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában