A Liberty Steel - a bérgyártással - megerősítette együttműködési szándékát

2023.02.22. 11:48

Megkezdődött a termelés stabilizálása és felfuttatása a Dunaferrnél

A Dunaferr 2-es számú kohójának újraindításával, az acélgyártási folyamat "újraélesztésével" megkezdődött a termelés stabilizálása, majd felfuttatása a Dunaferrnél a céggel bérgyártásra szerződött brit Liberty Steel érdekeltségébe tartozó magyar leányvállalatával.

DH

Fotó: DH

Lapunk úgy értesült, hogy lépésről lépésre halad a Dunaferr újraindítása, a kapacitás kihasználtság felfuttatása. Egyelőre havi 60 ezer tonna acélt lesz képes előállítani a vasmű, ami a brit Liberty Steel Csoport érdekeltségébe tartozó magyar leányvállalattal kötött bérgyártás keretében zajlik.  

A nagyolvasztó újraindítását és stabilizálását követően, megtörtént a konverterben az első nyersacél adagok gyártása és megkezdődött az acélbugák öntése a FAM-on. Az így előállított félkész termékek révén a Dunaferr ismét bekapcsolódhat az európai acélgyártásba. Ezek a bugák további feldolgozásra a meleghengerműbe kerülnek, ahol - lapunk információi szerint - már március elején megindulhat a termelés. 

Fotók: DH

A Liberty Steel Group menedzsmentjének múlt heti gyárbejárásán részt vett a nemzetközi cégcsoport ügyvezető elnöke, Sanjeev Gupta és Ajay Aggarwal, a cégcsoport európai elnöke is. A brit-indiai szakemberek megerősítették együttműködési szándékukat a Dunaferr-rel a bérgyártás területén.  

 

Mint ismeretes a Magyar Kormány a múlt év decemberében módosította a csődtörvényt, ezzel gyakorlatilag megkezdődhetett a fizetésképtelen helyzetbe került - offshore hátterű, cégképviselet nélküli - Dunaferr felszámolása. A felszámolással egy kézbe került az irányítás, átláthatóvá vált a működés, így  lehetőség lett a Dunaferr megmentésére. Ennek a folyamatnak az egyik fontos lépése a dolgozók bérének hat havi átvállalása a Kormány részéről, amelyet maga Orbán Viktor miniszterelnök, térségünk országgyűlési képviselőjével, Mészáros Lajossal együtt jelentett be, ezzel egyértelművé téve azt, hogy az acélipari cég megmentése - az itt élő családok és a szakmai kultúra megőrzése szempontjából is - prioritás. Ennek a folyamatnak része a termelés újraindítása, amelyben a bérgyártással meghatározó szerepet vállal a Liberty Steel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában