Így vágunk bele az új évbe

2023.01.10. 07:00

Elszántság nélkül nem megy – a leggyakoribb újévi fogadalmaink

Új év, új én! – mondják ilyenkor azok, akik az új esztendő eljövetelének alkalmából korábbi rossz szokásaikat a múltban kívánják hagyni, változtatni szeretnének. Minden évben rengetegen élnek a szilveszter éjszakáján tett újévi fogadalom hagyományával, azonban hogy ki mennyire veszi komolyan akkor tett ígéretét, már megosztó.

Szente Patrícia

Ahhoz, hogy az újévi fogadalmak ne csak üres ígéretek legyenek, komoly akaraterő, elszántság és kitartás kell

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az új év óriási lehetőséget kínál azok számára, akik már régóta szeretnének belecsapni valami újba, azonban ezt év közben nem volt lehetőségük megtenni. Sokan úgy vélik, mindenki tiszta lappal indítja az új esztendőt, és rajta múlik, hogyan alakítja abban az évben életét. Az év utolsó napján emberek tömegei döntik el, hogy valamilyen módon életvitelt váltanak. A hirtelen változás azonban sosem egyszerű, és sajnos emiatt általában hamar alábbhagy a kezdeti lelkesedés. 

A listavezető újévi fogadalmak szinte sosem változnak: több mozgás, új hobbi, egészségesebb étkezés, spórolás. Rengetegen káros szenvedélyükkel is próbálnak felhagyni átmenet nélkül, ez azonban rossz taktika. Nem éri meg, ha szigorúak vagyunk magunkkal, hiszen így valószínűleg könnyen visszaesünk. 
Ahhoz, hogy az újévi fogadalmak ne csak üres ígéretek legyenek, komoly akarat­erő, elszántság és kitartás kell, nem egyszerű magunk mögött hagyni a jól megszokott rutint, és kitörni az ördögi körből. A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy irreális, teljesíthetetlen célt tűzünk ki magunknak, amit a lehetőségeink nem engednek meg. Hiába szeretnénk egy teljes körű digitális detoxot tartani, ha munkánk során a számítógép előtt ülünk, vagy egyik napról a másikra leszokni a dohányzásról, ha előtte több évig nap mint nap rágyújtottunk. 

Ahhoz, hogy egész évben motiváltak maradjunk, fontos, hogy olyan fogadalmat tegyünk, amiről úgy gondoljuk, megvalósítható. Bármit is ígértünk meg, jó, ha találunk magunknak egy partnert, aki inspirál minket, így könnyebben lesz járható az a bizonyos képzeletbeli út. Ha azonban egyedül vágunk bele egy komolyabb fogadalomba, vezessünk naplót eredményeinkről, hogy követni tudjuk fejlődésünket. 
Az újévi fogadalmaikról megkérdeztünk néhány embert is, akik egytől egyig lelkesen meséltek az év utolsó napján tett ígéreteikről. 
 

Idén tele van ötletekkel MARKOVICS REGINA, aki határai feszegetését tűzte ki céljául. Szeretné, ha idén minél több élményben lenne része, hogy később legyen mit mesélnie unokáinak. Főleg utazni, sportolni szeretne, de az egészséges étkezés is szerepel listáján. Ebben az évben az önállóságra és önmagával kiépített kapcsolatának megerősítésére is fókuszál. 

 

SZABÓ LEVENTE egy nem mindennapi újévi fogadalommal rukkolt elő: ígéretet tett magának, hogy idén igyekszik pontos lenni. Korábban Levente számos alkalommal késett megbeszélt találkozóiról. Idén megfogadta, hogy gyakrabban ellenőrzi majd az időt, és akár korábban is indul a találkozókra, ezzel elkerülve a késésből adódó kényelmetlen szituációkat. 
 

 

CSIZMADIA MOLLI ebben az évben étrendjén változtatott, ugyanis megfogadta, hogy az új év első napjától kezdve megpróbál kevesebb állati eredetű ételt enni. Már régóta gyűjti a hús- és állati eredetű hozzávalóktól mentes recepteket, most pedig úgy érezte, ideje belevágni a sokak által kedvelt vegán életmódba, és reméli, hogy sikerül teljesítenie kitűzött célját. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában