Duna menti Szent Orbán Borrend

2023.01.23. 14:00

A Vince-napi pincejárás egy jó túrának is megfelelt az adonyi szőlőhegyen

Vince-napi pincejárás volt szombaton az adonyi szőlőhegyen. A Duna menti Szent Orbán Borrend negyedik alkalommal csatlakozott ehhez az országos, sőt, nemzetközi borászünnephez.

Agárdy Csaba

Hét pince, és sokkal több kóstolás. Schmidt Attila (középen) a Szent Orbán Borrend nagymestere

Fotó: Rácz József Lambada

Adony - A Vince-nap a néphagyományban a közeledő tavasz reményéről, termékenységről, babonákról szól. A szőlészek és a borászok számára is fontos nap, ugyanis ekkor jövendölik meg, milyen termésre számíthatnak. A borászok számára az egyik legfontosabb „információ” a Vince-napi időjárás: ha csapadékos az idő a szent ünnepén, esetleg olvad, és megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince.” 
Nos, szombaton hol eső, hol havas eső fogadta a pincejárókat, vagyis ha hiszünk a népi megfigyelésekben, akkor ősszel csordulni fognak a pincék az adonyi szőlőhegyen, jó termésre számíthatunk. 

A Vince-napi pincejárás egy jó túrának is megfelelt Fotó: Rácz József Lambada

A Szent Orbán Borrend tagjai és vendégei több mint ötvenen délelőtt kilenc órakor találkoztak az Adony szőlőhegyi buszmegállóban, és kezdték meg pincejárásukat. Hét gazdát látogattak meg, közéjük tartozott Paulusz Imre is, aki 2019-ben az országos rozé borversenyen aranyérmes lett. Ezúttal négyféle bort, három fehéret és egy rozét kínált fel a vendégeknek. 

– Szép számú, nagyon érdeklődő társaság látogatott el hozzám, és azt el kell ismernem, hogy ekkora létszámot pincelátogatások során igen komoly munkával lehet szervezetté tenni. Nagyon kulturált társaságot ismerhettem meg, érdeklődők voltak, nagyon szívesen beszéltem nekik a borról, a borkészítésről. Háromféle fehér és egyfajta rozét kínáltam számukra, mondtam nekik, üssék-vágják a boraimat, nem arra vagyok kíváncsi, hogy mi a szépségük, mert azzal kellőképpen tisztában vagyok. A hibákra hívják fel a figyelmet. Jókat beszélgettünk, majd a végén megszavaztattam a társaságot arról, hogy a három fehér bor közül melyik ízlett nekik a legjobban. A generosa nyert, ez azért esett nagyon jól, mert az itt terem Adonyban. 
A pincék látogatása után a borrend minden résztvevőt megvendégelt egy vacsorával. Az étel neve stílszerű volt: Vince-napi szőlőhegyi tokány. A helyszínt a Fülöp-pince biztosította, ahol baráti beszélgetéssel zárult a program. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában