Takarékosan a közösség javára

2022.11.17. 11:30

Rácalmáson és Kulcson egyaránt szem előtt tartják a lakosság igényeit

A rezsiköltségek jelentős emelkedése nagy terhet jelent a családi háztartások költségvetésére éppúgy, mint az önkormányzatokéra. Schrick István és Jobb Gyula polgármestereket kérdeztük meg a településeiken bevezetett takarékossági intézkedésekről és a túlélési technikákról.

Török Tímea

A tökfesztivál volt az idei évi utolsó nagy rendezvény a rácalmási Jankovich-kúriában

Fotó: Rácz-Lambada József

Schrick István polgármester szerint a Covid után ismét egy speciális helyzet következik. 
Miközben országosan sok kulturális intézményt zárnak be, a rácalmási önkormányzat ezt nem így tervezi. Két okból: egyfelől mert az embereknek igényük van, hogy kimozduljanak. Másrészt Rácalmás tartalékolt, ezért nagy valószínűséggel ezt a telet egészen áprilisig további bezárások nélkül túlélik. 

A konkrétumokról szólva Rácalmás első embere elmondta, hogy azoknál a városi intézményeknél, ahol lejártak a szerződéseik, kaptak új ajánlatot az energiafelhasználásra, amelyek huszonnyolcszorosai az eddig fizetetteknek. A sportcsarnok a többihez képest nagyon kedvező ajánlatot kapott, „csak” tízszeres a fűtés végösszege az előző időszakhoz képest. Tehát 3 millió helyett 30 millió a csarnok fűtése. Mégis, úgy gondolják, hogy ennek ellenére sem szeretnék bezárni a közösségi tereket. 
Természetesen tettek észszerűsítési lépéseket. Kénytelenek takarékoskodni. Így a Jankovich-kúriát március 31-ig bezárták. A dolgozókat és a rendezvényeket más intézményekbe csoportosították át. Ezért az adventi rendezvényeket is a művelődési házban és csarnokban tartják idén. Ugyanakkor a csarnok jelenleg egyre kihasználtabb, hiszen számos, Dunaújvárosból kitelepült csoportot fogadnak be. 

A város vezetése törekszik rá, hogy az intézmények energiafelhasználását ­megújuló energiával biztosítsák. Így például az elmúlt években a Manóvár Óvoda és Bölcsőde a Norvég Alap Pályázat keretében energiahatékonysági felújításban vett részt, megújuló energiaforrások használatával. Így a beruházás eredményeképpen a rácalmási nevelési intézmény fűtését geotermikus energia felhasználásával, talajszondás hőszivattyúkkal oldják meg. 
Takarékoskodnak az intézményekben a hőfokszabályozással, a nyitvatartással is. A közvilágításon azonban nem fognak spórolni a közbiztonság fenntartása érdekében. A rezsiköltségek jelentős emelkedése miatt a rácalmási önkormányzat gondolt a nehéz helyzetben élő családokra és egyedül élőkre. Védelmükben a szociális központ nagytermében melegedőhelyiséget biztosítanak. 
Kulcson Jobb Gyula polgármester lapunk kérdésére hangsúlyozta, hogy az energiafelhasználás csökkentésének lehetőségét minden intézményben megvizsgálták. 

Első körben a téli időszakra kerestek Kulcson megoldásokat, és inkább a beruházást nem igénylő, vagy csak minimális költséggel járó, rövid távú beavatkozásokat priorizálják majd a témában összeállított cselekvési tervükben. Mert minden, folyamatban lévő kulcsi ingatlanfejlesztési projektet megújuló energiaforrás felhasználásával terveztek meg. 
Elsőként optimalizálták az intézmények nyitvatartási idejét, köztük a könyvtárét is, ahol a védőnők rendeléséhez kell igazodni, mivel azzal egy épületben van. A kormány által elrendelt energiamegtakarítási intézkedésként Kulcs Községi Önkormányzat képviselő-testülete már az októberi ülésén elfogadta a polgármesteri hivatal munkarendjének és ügyfélfogadási rendjének a módosítását. Ez alapján a 40 órás munkahét megtartásával, a pénteki napon home office munkarend bevezetésével otthoni munkavégzés történik. 

A vezető beszámolt arról is, hogy az önkormányzati épületekben a munkanapokon betartják a 18 fokos hőmérséklethatárt és hétvégén is lejjebb veszik a hőfokszabályzót. 
A faluház jelenleg teljesen az iskola használatában van, tehát annak költségei is a fenntartó tankerületet terheli. Ugyanez vonatkozik az alsósok konténeriskolájára is. A szintén a Nap házában található iskolai étkezőnek előkészített konténer azonban az önkormányzat finanszírozását terheli majd, mert az kulcsi tulajdon. 

Megvizsgálják a kiszervezés lehetőségeit Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Jobb Gyula kifejtette, hogy álláspontja szerint abban az intézményben, ahol bevételt lehet generálni (mint például a hajóállomás), meg kell vizsgálni, hogy esetleg kiadják üzemeltetésre. A szakértők egyébként már vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a lehető legolcsóbb helyről vegye a település az energiákat. Ugyanakkor a takarékoskodás lehetőségét mérlegelni kell az ivóvízhasználat tekintetében is, sőt az év végi rendezvényeket is ennek szellemében szervezik majd át. 
A kulcsiak polgármestere végül arról is beszélt, hogy természetesen minden takarékoskodási intézkedésről előterjesztés készül, amelyet majd a képviselő-testület határozatával erősítenek meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában