A kenyér világnapja

2022.10.18. 09:00

Perecsütöde nyílt a Móricz iskolában

Szabó Szabolcs

Minden apró mozdulat fontos a pereckészítésnél

Fotó: Laczkó Izabella

A kenyér világnapjához (október 16.) kapcsolódóan hétfőn immáron negyedik alkalommal rendeztek különleges kenyeres napot a Móricz Zsigmond Általános Iskolában a helyi Széchenyi Pékség szakemberei. A közös gyúrás, formázás és sütés előtt a múlt héten megszavaztatták az intézmény diákságát, hogy milyen ízletes péktermék készüljön a kitelepült pékségben. A nebulók választása a perec, a pogácsa és kifli közül ezúttal a perecre esett. Reggel kilenc órától az osztályok folyamatosan váltották egymást az iskola alkalmi sütödéjében. 

Tapintástesztelésen a tizenkét órás kovász Fotók: Laczkó Izabella 

Róka Sándor, a Széchenyi Pékség kereskedelmi vezetője kezdésként egy pár kérdést tett fel a kenyérkészítés és a péktermékek alapanyagaival kapcsolatban, majd a fiatalok meg is kóstolhatták a felhasznált fűszereket, magvakat, a bátrabbak kézbe is vehették a 12 órás kovászt, a friss élesztőt. A kötelező alapismeretek után jöhetett a gyakorlati „képzés”. Csányi Viktor pékmester és kollégái vezetésével a diákok a kelt tésztából maguk formázhatták meg perecüket, majd a remekművek a sütőben landoltak. Az ifjú pékinasok pedig izgalommal várhatták alkotásuk ínycsiklandozó eredményét. 

Horváthné Ottinger Hajnalka, a Móricz igazgatója lapunknak elmondta, évről évre örömmel fogadják a Széchenyi Pékség akcióját, amelyet nagyon várnak a diákok. – Fontos, hogy a diákjaink a tanórák mellett minél több gyakorlati tapasztalattal is gazdagodjanak. Lehet, sokan közülük már látták, végigkövették otthon, miként is lehet készíteni finom kenyeret, más pékterméket, ám itt most profi szakemberek mutatják meg számukra, hogy miként is készül az a termék, amelyet napról napra fogyasztunk. Ez az igazi élményalapú tudásátadás, amelyet sokrétűen használhatnak majd a tanulmányaik során is. 
Róka Sándor kiemelte: öröm látni, hogy a tanulók érdeklődnek és nagy igyekezettel gyúrják, formázzák a tésztát. Ezen a hétfőn 450 darab perecet készül a Móriczban, ám, akinek van kedve a tésztából más formát is alkothat, esetleg kisütheti saját nevének kezdőbetűjét is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában