COVID-19

2022.07.07. 07:00

Újra erőre kap hazánkban is a koronavírus-járvány?

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 411 997 fő, közülük 6 199 038 fő a második, 3 884 792 fő a harmadik, 305 920 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 4663 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 932 788 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt héten elhunyt 14, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 661 főre emelkedett – közölte legfrissebb, július 6-ai jelentésében a koronavirus.gov.hu portál.

Brousil Csaba

20220210 Kaposvár Hamarosan bárhol tesztelődhetünk A gyógyszerészek a jelenlegi forgalom alapján úgy látják, hogy egyre több a beteg. Ők egyelőre még tartják a frontot, ám folyamatosan leterheltek a patikák és a gyógyszerészek is. Egyeduralmukra törhetnek a drogériák és a benzinkutak, amelyek hamarosan felvehetik a termékpalettára a SARS-CoV-2- fertőzés kimutatására szánt antigén gyorsteszteket. Képen: Horváthné Pósa Ilona patikus Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Dunaújváros - A portálon azt is hozzátették, hogy az aktív fertőzöttek száma 11 195 főre nőtt. Jelenleg – július 6-án – 488 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. Az egy héttel korábban publikált jelentés szerint 3042 új fertőzöttet igazoltak, akkor 233 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 5-en voltak lélegeztetőgépen. Az ezt megelőző – és régebbre már nem megyünk vissza az időben – jelentés szerint, amely június 22-én kelt, 1961 új fertőzöttet igazoltak, 197 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 6-an voltak lélegeztetőgépen. 

Aki tipikus tüneteket észlel magán, az csinálhat otthon is gyorstesztet, de feltétlenül értesítse háziorvosát Fotó: MW-archív

Az adatok tekintetében elmondható, hogy az elmúlt hetekben a koronavírus ismét erőre kapott, és a fertőzésszám megduplázódott. 
Sajnos a fertőzöttek számának növekedése nem hazai és egyedi eset, mondhatjuk, hogy mi még egészen jól állunk ezekkel a számokkal a többi országhoz képest. A környező országok közül Romániában és Csehországban nőtt szignifikánsan a fertőzöttek száma, utóbbi esetében napi ezer új fertőzöttről szóltak a hírek. 
A világon 551 203 780 ember fertőződött meg eddig a ­koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 342 225 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján – írta az MTI, majd hozzátették, hogy egy nappal korábban 550 029 654 fertőzöttet tartottak nyilván a világon. Tehát világszinten egy nap alatt egymillió új fertőzöttet regisztráltak. Kimondható, hogy a vírus omikron variánsa nyáron sem nyugszik. A korábbi variánsok esetében a saját életünkben tapasztalhattuk, hogy a pandémiás időszak alatt a nyári hónapok nagyon kis esetszámmal, nyugalomban telhettek el. Sajnos ez az omikron esetében úgy fest, másképp van/lesz. 
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője már július 1-jén beszámolt arról, hogy Magyarországon az új fertőzések döntő többségét a koronavírus omikron variánsának BA.2 alvariánsa okozza, de a mintákban kimutatták a BA.5 és a BA.4 alvariánst is. Hozzátette: a betegség lefolyásának súlyosságában ugyanakkor nem tapasztalnak változást, de egyes betegeknél nem zárható ki, hogy a vírus komolyabb tüneteket okoz. Június végén a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kommunális szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat. 


Eddig nem érkezett hivatalos értesítés arról, hogy az új esetszámok figyelembevételével bármilyen korlátozó intézkedést foganatosított volna a jogalkotó. A budapesti Szent Margit Kórház ápolási és kardiológiai osztályán rendeltek el látogatási tilalmat az információink szerint, más intézkedésről nem tudunk, itt helyben sem. 
Az egészségügyi intézményekben még mindig kötelező a maszk viselése. A zsúfolt, zárt helyeken mindig magas a fertőzés kockázata, így aki szükségét érzi, ilyen helyen is viseljen maszkot. 
A járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt már csak péntekenként van oltás a kórházi oltópontokon, emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, illetve mindenkinek ajánlják az oltás felvételét, aki ezt még nem tette meg, hiszen a vírus az oltatlanokra a legveszélyesebb. 
(Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában