Artézi kút

2022.07.12. 10:00

Százhatvan méter mélyről

Rácalmás - A szakemberek a napokban végeztek a Vizi Gábor Vízitúra Megállóhely szomszédságában, a Parti sétányon található új artézi kút valamint a körülötte található kis pihenőhely munkálataival.

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Schrick István polgármester lapunknak elmondta: – Egy évek óta dédelgetett álom vált valóra a fejlesztéssel, hiszen a rácalmásiak által hosszú évtizedeken át kedvelt, korábban szintén e helyen álló „felső” artézi kutat sikerült újjávarázsolnunk. A régi kutat már nem sikerült megmenteni, ám egy helyi vállalkozás, a Rác-Aqua System Kft. bevonásával saját forrásból új kutat fúratott az önkormányzat. A felszíni építményt és a pihenőhelyet pedig Jánosi János tervei alapján a Timpanon P+P Kft. építette fel. 

Jánosi János tervei alapján készült el a kút építménye Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A kútból 160 méterről hozzák fel a lúgosító hatású, magnéziumban gazdag ivóvizet. Itt azonban kiemelném, hogy a kút jelenleg is beüzemelés alatt áll, azaz várjuk a pontos laboreredményeket, így vizet még tilos vételezni a kútból. Minderre természetesen táblák is figyelmeztetik a helyszínen a polgárokat. Remélhetőleg a szükséges engedélyek a napokban megérkeznek. Bízom benne, hogy az új felső artézi kutat örömmel keresik fel majd a rác­almási polgárok és az ide látogató vendégek is. 
A Rácalmás újság júniusi számában Németh Miklósné fel­elevenítette a rácalmási artézi kutak történetét. Írásából kiderül, hogy a településen 1905-ben, majd 1913-ban fúrtak artézi kutakat, hogy a lakosság egészséges ivóvízhez jusson. Az alsó artézi kút a Halász köz végén üzemelt, a Duna partján, ez már az 1950-es évek végén kiapadt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában