Sugárút

2022.06.10. 17:30

Beveszik a várost az építészek

Június végén és július első hétvégéjén a Szalki-sziget ad otthont az Építészfórum és Építész Szakkollégium által szervezett Future Perfect Építészfesztivál és Alkotótábor rendezvénynek – e programfolyamhoz csatlakozik majd a Vasmű útra tervezett Sugárút Fesztivál is.

Szabó Szabolcs

A Vasmű út rejtett értékeit kívánja bemutatni a Sugárút Fesztivál Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Dunaújváros - Újabb rangos szakmai és egyben összművészeti eseménysorozatnak ad helyet Dunaújváros, azon belül is a Szalki-sziget és a tervek szerint a Vasmű út. A X. Építészfesztivál alkotótábora június 27-én nyit a szigeti kempingben. Az idei tematika alapgondolatait így foglalták össze a szervezők: „Úgy tűnhet, társadalmunk egy jelentős változásra képtelen, rugalmatlan rendszerbe illeszkedik. A gazdaság és a technológia kényszerített fejlődése és az ezek következtében létrejött társadalmi, kulturális, gazdasági krízisek kibogozhatatlan hálója az ember, saját jövőjétől való teljes elszigetelődését okozza.

A modernizálódó társadalmak intézményes kereteinek növekvő racionalizálódása következtében az emberi kommunikációra és interakcióra épülő, morális döntések jelentősége egyre inkább visszaszorul. Sokan úgy vélik, hogy a modern, nyugati civilizáció a hanyatlás stádiumába lépett, hiszen elvesztette alkalmazkodóképességét. Lehetséges, hogy a megoldás már nem az egyes problémákra adott válaszok, hanem csak egy rendszerszintű változás formájában képzelhető el. Mindez azonban nem szabad, hogy eltántorítson bennünket a jövőről való gondolkodástól. A Future Perfect összművészeti alkotótábor keretében éppen ezért közös vizsgálódásra, elmélkedésre, kísérletezésre hívunk benneteket. Célunk, hogy a múlt gyakorlatait megértve, felhasználva és meghaladva, a jelen fojtogató béklyóiból kitörve ismét merjünk a jövőnkről gondolkodni, és ismét merjünk merésznek lenni, felvállalva az esetleges sikertelenség veszélyét is.” 

Future Perfect: vizsgálódás, kísérletezés, elmélkedés

Az alkotótáborban 16 tematikus workshop keretében munkálkodnak majd a résztvevők. Az alábbiakban csak néhányat említünk az izgalmasnak ígérkező kínálatból: (Dunaúj)városi ökológia, Fürdőszoba a Dunára, Káoszkurátorok, Secondhand utópiák, Gépkeltető, Strandkönyvtár, Panelkapcsolat. A workshopok eredményeit az érdeklődő nagyközönség is szemlézheti a szintén a Szalki-szigeten helyet kapó Építészfesztiválon július 1. és 3. között. E hétvégén lehetőség lesz a hét közben tevékenykedő építős, elméleti, performatív workshopok munkájának megismerésére, emellett különböző szakmai és társ­szakmákhoz kapcsolódó előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt a látogatók. Esténként pedig koncertekkel, zenés bulikkal készül az alkotótábor. A fesztiválra az Építészfórum és az Építész Szakkollégium közösségi oldalain keresztül már válthatók bérletek, napijegyek és koncertjegyek is. A részletes program még formálódik, ám az előadók, a worshop-bemutatók, a városséták vezetői, s a tervezett könnyűzenei fellépők listája már elérhető. Fuzzy Earth, Keller Márkus, Sámson Kinga, Kuslits Tibor, Zemlényi-Kovács Barnabás – előadóként érkezik. A szakmai beszélgetésekbe pedig bekapcsolódik: Alföldi György, Bálint Balázs, Erő Zoltán, Seregi Tamás, Miklósvölgyi Zsolt, Czigányik Zsolt, Kovács Dániel, Dományi Bálint, Csapó Balázs, Takács Ákos, Sebestyén Endre, Böröndy Júlia, Boronkay Gábor, Hulesch Máté, Winkler Márk. Workshop-bemutatókért felel majd: az AU Műhely – BME Lakó Tanszék, a P8 Műhely, a MÓKEMBÉ, a GUBAHÁMORI, a Qvarta, a KÉK – BME Urbanisztika Tanszék, és az Építész Szakkollégium. A várossétákat pedig Szabó Imre (Dunaújváros főépítésze), Pleskovics Viola, Hartmann Gergely, Gurdon Balázs vezeti majd. A zenei fellépők között ott lesz a JÜ, a Kinetic Erotic, az Esteban de la Torre ­(EJTECH), Mátrai Péter, Mákó Rozi, Dj Lohuma és Pándi Balázs. 

Itt még messze nincs vége, ugyanis: a Future Perfect Építészfesztivál és alkotótáborhoz július 2–3-án csatlakozik a Vasmű útra fókuszáló Sugár­út Fesztivál, amely az alábbi küldetésre vállalkozik: A Vasmű út különböző pontjain létrejövő programok, előadások, vetítések, gyerekjátékok, kiállítások, koncertek, és nosztalgiabeszélgetések élettel fogják megtölteni a köztereket és a város „főutcájának” házait. A szervezők korábban felhívást tettek közzé, amelyben olyan polgárokat, civil szervezeteket, zenekarokat, fellépőket kerestek, akik csatlakoznának a programhoz és megmutatnák a Vasmű út, illetve a környékén található lakóhelyükben rejlő értékeket. A jelentkezés május végén lezárult, a részletes program információink szerint a Sugárút esetében még javában formálódik. 
E programcsomag egy nemzetközi kezdeményezés része. A projekt a DANUrB + Program támogatásával valósulhat meg, melynek célja, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a Duna menti közösségek között, és felfedje a régió egyedülálló szépségét, kulturális- és épített örökségét. A Duna mentén hat országban önkormányzatok, civil szervezetek, kulturális és oktatási intézmények, szakemberek segítségével dolgoznak az élhetőbb Duna régióért. A Sugárúti Fesztivált pedig a Kortárs Építészeti Központ és a helyi kulturális intézmények közösen valósítják meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában