Karácsony Torontóban

2021.12.25. 13:00

A kicsiknek jár karácsonykor a meglepetés

Dunaújváros/Toronto - Imádom a karácsonyt, számomra szent és sérthetetlen. Ebben az időszakban nem utazunk, nem megyünk vendégségbe, otthon vagyunk szűk családi körben. Bár szívem mélyén egy észak-amerikai karácsonyt átélnék, de sohasem vesz rá a lelkem.

Agárdy Csaba

Torontóban legtöbbször fehér a karácsony – nálunk nem

Többször voltam Kanadában december első felében, de mindenféle csábítás ellenére a szent­este már itthon talált. A közelgő karácsonyi ünnep alkalmából a tizenöt éve Torontóban élő fiamat, Ákost faggattam leginkább arról, hogy milyenek a kanadai szentesték. Már csak azért is, mert egy olyan országról beszélünk, ahol közel kétszáz nép él, és mindenki a saját kultúrája szerint ünnepel. Nézzük, az én fiam hogyan is látja már nem kívülállóként a kanadai karácsonyt. 

– November 11-én tartják Kanadában a megemlékezés napját, a Remembrance Dayt. A kanadaiak ekkor emlékeznek mindazon olyan honfitársukra, akik életüket áldozták hazájukért valamelyik háborúban. A megemlékezés napját követően kezdik el az emberek a karácsonyi díszítést, sokan ekkor felállítják a fát. De legkésőbb december második hétvégéjére a fenyőfaárusoknál minden fa elkel. 

A megemlékezés napja után minden a karácsonyról szól Kanadában

A karácsonyi készülődés legfontosabb kérdése, mi legyen a vacsora, mit együnk az ünnepek alatt? 

– Mindenkinek megvan a maga szokása. Nem vagyok nagy szakács, de szeretek főzni. Általában a Youtube-on megnézek néhány magyaros receptet. A lényeg, könnyű legyen elkészíteni, és lehessen hozzávalókat kapni. Minden évben mást főzök. Még nem találtam rá arra az ételre, amit könnyű elkészíteni, és tradíció lehet belőle. A nagybátyám, Tibi minden évben sok más mellett főz halászlét, gulyáslevest és krumplisalátát. Tavaly én is megpróbálkoztam a halászlékészítéssel, de nem sikerült igazán jól. A nagybátyám felesége olasz, náluk a tenger gyümölcseiből készült ételek a tradicionálisak karácsonykor. Az én barátnőm indiai. Nagyon jó süteményeket készít, közéjük tartozik a kulkuls, ami Goan régióban, ahonnan ő származik, tradicionális karácsonyi édesség. 

Az ajándékozás is teljesen másképp történik Kanadában, mint Magyarországon. Eleve nem december 24-én, szenteste, hozza a Jézuska, hanem december 25-én reggelre a Santa Claus, ami a mi Mikulásunknak felel meg. Az ajándékozással véget is ért a karácsonyi ünnep, mert december 26. már a boxing day. 

A fiam tavalyi karácsonyfája

– Kanadában a karácsony is családi ünnep, a nagybátyám és én is tartjuk a magyar szokást, szenteste jön a Jézuska. Összességében a teljes karácsonyi ünnepkör inkább egy jó buli, amikor a rokonok, a barátok összejönnek. Nincs olyan vallásos jellege, mint Magyarországon. Én utoljára éjféli misén három éve voltam, amikor otthon voltam Dunaújvárosban. A karácsonyi bulikba mindenki visz valami ételt, italt. A hamiltoni barátaink a frankfurti levest és a bejglit „szállítják”, és még sok más süteményt, például a nutellás kiflit. Az ajándékozás esetében alapjárat, ha van kisgyerek, akkor annak „jár” az ajándék, de családon belül és nagyon jó barátok között előfordul, hogy egy utazás az ajándék, de általában jelképes apróságokkal lepjük meg egymást. December 26-a, a boxing day, munkaszüneti nap, de nyitva van minden üzlet. Az üzleteknek nem kötelező kinyitniuk, de hatalmas forgalmat bonyolítanak le a nagy árkedvezmények miatt, és ezt a bevételt nem hagyják ki. 

No, körülbelül így ünnepelnek Torontóban, ami tényleg a népek olvasztótégelye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában