háttér

2021.11.12. 10:00

Összehangolt akciót tudtak végrehajtani

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 híradójában a szerdai, dunaföldvári migránsfogással kapcsolatban beszélt.

Kállai Félix

Elmondta, a migránsok a zöldhatáron jöhettek át több csoportban, majd az embercsempészek egy előre megbeszélt helyen a kamionra szállították fel őket. Ez azért is valószínű, mert a határon röntgennel átvilágítják a gépjárművek rakományát, így fennakadtak volna a belépéskor.

Horváth József, tanácsadó
Fotó: alapjogokért.hu

Másrészt az embercsempészek ilyen tömeget nem kockáztatnak meg egyben becsempészni. A kamionos vagy teherautós embercsempészet népszerű annak ellenére, hogy több tragédia történt már az elmúlt időszakban, elég csak a parndorfi halálkamiont említeni. Az embercsempészek számára ez a szállítás költséghatékony, mert egyszerre több embert tudnak csempészni, ezáltal pedig nagyobb hasznot tudnak bezsebelni. A biztonságpolitikai tanácsadó úgy értékelte, hogy a rendvédelmi szervek sikeres, összehangolt akciót tudtak végrehajtani a dunaföldvári eset során.

Horváth szerint már régóta látókörükben lehetett ez az embercsempészcsoport. Nem a jószerencse állt melléjük, hanem a szisztematikus felderítőmunka segítette őket. Mint minden szervezett bűnözői csoport, az embercsempészet is piramiselven működik. A csúcsán olyan vezetők vannak, akik országhatárokon átívelő kapcsolatokkal rendelkeznek és jelentős pénzek fölött diszponálnak. Képesek arra, hogy a kapcsolataik révén az egész balkáni térségtől kiindulva Európáig kontroll alatt tudjanak tartani egy ilyen útvonalat. A piramis alján pedig az embercsempészek végzik el a munkát. Ebben az esetben moldáv sofőr szállította az illegális migránsokat. Ő olcsóbban dolgozik, mint egy közép-európai „sofőr”.

A bűnözői csoportok számára azért kedvezőbb az embercsempészet, mert lebukásuk esetén Nyugat-Európában jóval enyhébben ítélik meg őket, mintha drogot vagy fegyvert csempésztek volna. Tehát kisebb kockázattal nagyobb hasznot tudnak realizálni. Dunaföldváron szerdán 97, Szerbiában pedig ugyanezen a napon 991 illegális migránst és 7 embercsempészt fogtak el. Horváth úgy véli, a rendvédelmi szerveknek a migránsnyomás tartósságára kell felkészülni a déli határnál.

 

Ezek is érdekelhetik