Előszállás

2021.10.27. 11:30

Közmeghallgatást tartott az előszállási képviselő-testület

Ezen a fórumon is megjelentek a polgárok, mert első kézből hallhatták Farkas Imre polgármesternek az előző két évről szóló beszámolóját. Az eseményen természetesen jelen volt a képviselő-testület. A tájékoztató után kérdésekkel fordultak a község vezetőihez.

Balogh Tamás

Az esemény nem a megszokott hivatalos, száraz hangnemben zajlott le, mivel az előadó, Farkas Imre polgármester az adatokat pontosan ismertetve és a kitűzött célokat szilárdan követve, de köz­érthető, barátságos hangnemben adta tovább az elmúlt két év eseményeiről, és az előttük álló időszak megvalósításra váró terveket összegyűjtő információit. Bennünket a következőkről tájékoztatott.

A barátságos, polgártársi hangnemről

Farkas Imre polgármester tájékoztatta a falubelieket

– Sohasem gondoltam azt, hogy különb lennék a falu bármely lakójától. Nekem 2353 főnököm van. Azt kell megvalósítanom, amit ők szeretnének, és hogy megértsem a szándékaikat, pontosan olyannak kell lennem, mint amilyenek ők – mondta a polgármester. Majd folytatta: – a 2019. évről szóló beszámolónkat a pandémia miatt, ebben a formában nem tudtuk megtenni, pedig a pályázatok elnyerése és a végrehajtás terén is sok érdekes dolog történt abban az időben is.

A vágyak és a lehetőségek találkozása

– Ez nem egyszerű dolog, de azt hiszem, hogy amit az ember nagyon szeretne, és kellően türelmes, akkor azt megtudja valósítani. Az is fontos, hogy „mindig arra kell lőni, ami fut előtted”. Meg kell nézni, hogy az elérhető lehetőségeket hogyan lehet a közösség számara hasznossá tenni. Úgy gondolom, hogy az elmúlt tíz év alatt nagyon sok mindenben léptünk előre. Például ebben a művelődési házban, ahol a közmeghallgatás is zajlott, pláne a könyvtárban. Annak örülnék, ha a ciklusom végére még jó pár utat és járdát tudnánk felújítani, és el tudnám mondani, hogy a kastélyunk ügye is olyan szintre kerülne, hogy látnám a felújítása lehetőségét.

– Tehát sokat kell dolgozni, mert vannak lehetőségek. Nem végtelen a tárházunk, hiszen nem rajtunk múlik, hogy mikor mit sikerül megvalósítanunk, de meg lehet találni azokat az embereket és szervezeteket, akik segítenek megvalósítani a céljainkat.

A tervezés anyagi nehézségei

– Az tény, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy a mai tervben szereplő költségek jelentősen megemelkednek, mire a megvalósításra kerül a sor. Szerencsére ezt a pályázatok kiírói is tudják. Nem minden elnyert pályázatot tudnak megvalósítani. A rájuk szánt forrás megmarad, és azt az anyagi erőt megpróbálják olyan irányba terelni, hogy a többit támogatva, kiegyenlítsék a többletköltségeiket. Én is látom, hogy valamilyen építkezésbe belekezdeni eléggé felelőtlen dolog. Most nem látni azt, hogy egy év múlva mi mennyibe fog kerülni, de tudom, látom és bízok benne, hogy nem hagyják ott az önkormányzati projekteket hetvenöt-nyolcvan százalékos kivitelezési állapotban, hanem segítenek azokat megvalósítani, hiszen azok egy-egy közösség számára készülnek.

Elkötelezetten a fiatalok irányában

– Magánemberként nekem is a legfontosabb az egészség és a boldogság. Polgármesterként, társadalmi szinten is az egészséggel kezdem, de utána a közös jövőnkre gondolok. Az pedig azokban a gyerekekben van, akik most még az óvodánkba vagy az iskolánkba járnak. Rájuk kell figyelnünk. És, ha azt szeretném, hogy ők a jövőnk építőkövei legyenek, akkor ahhoz jó tanárokra és megbecsülésükre is szükség van.

– Azt szokták mondani, hogy ha meg akarsz szüntetni egy települést, vidd el onnan az óvodát és az iskolát. Ezek az alappilléreink, szerves részesei az életünknek. Mi meg akarjuk őrizni ezeket. Valóban szeretem az óvodát, ezért amikor kérésük van, akkor a lehetőség szerint mindent megteszünk az érdekükben. Az iskola egy kicsit más. Nem mi vagyunk az üzemeltetői, csak az épület tulajdonosai. Igyekszünk segíteni a tanároknak is, mert éreztetni szeretnénk velük, hogy fontosak a számunkra.

Vajon elégedettek az előszállási polgárok?

– Bízom benne, hogy igen, de nyilván vannak elégedetlenek is közöttük. Ezen a meghallgatáson kevés leszúrást kaptunk. Ez azért van, mert mindenki a saját környékét szeretné fejleszteni. Nincs annyi forrásunk, hogy mindent egyszerre megcsináljunk, ezért a rászorultság alapján rangsorolni kell. Lehet, hogy ha nem én lennék a polgármester, akkor nekem se tetszene, ha nem az én utcámat aszfaltoznák.

– A mérce lehetne akár az adófizetési hajlandóság is. Elmondhatjuk ugyanis, hogy ez nálunk nagyon jó. Amennyiben nem látnák, hogy hová, mire költjük a közösség pénzét, valószínűleg kevesebben fizetnék be időre. Ezzel is viszonozzák azt a rengeteg munkát, amit a képviselő-testület beletesz a közös célok elérésébe.

Mi mindig is az „üvegzseb” programot vittük

– Mert szerintem nem is lehet másképp. Bárki kíváncsi lehet bármire, választ fog kapni a kérdésére. De akár a házamhoz is eljöhet, hogy lássa, hogy mire jutottam a tizenegy év alatt. Amennyiben meg akarnék gazdagodni, akkor vállalkozó lennék és informatikusként dolgoznék. Utálom a pénzt, amiből ha sok van, az is bajnak számít. Nem azért csinálom a munkámat, hogy meggazdagodjak, hanem azért, hogy általa a település lépjen előbbre! Tele vagyok pozitív reményekkel.

Előszállás képviselő-testületének tagjai a művelődési ház nagytermében tartott közmeghallgatáson
Fotók: a szerző

Ezek is érdekelhetik