borverseny

2021.07.29. 14:00

Az adonyi bortermelők többször is bizonyítottak

Mozgalmas időszakon jutott túl az adonyi Duna-Menti Szent Orbán Borrend. Május végén megtartották a kistérségi borversenyüket, majd azt követően a borrend vezetősége kereste a lehetőségeket, hogy más helyeken is bemutathassák boraikat.

Agárdy Csaba

Az első ilyen verseny az országos sillerfesztivál keretében, Pakson megtartott sillerborverseny volt, amely a pandémia okozta részleges korlátozások miatt az idei évben kicsit szerényebb körülmények között zajlott le, mint korábban, de így is ötvennyolc bormintát bírálhatott a zsűri. Az adonyi borászok két tételt neveztek be a javarészt kereskedelmi borokat felvonultató, nagyon erős mezőnybe. Mindkét minta bronzérem minősítést ért el, a két bor termelője Varga Gyula és Köller László volt.

Schmidt Attila (bal szélen) nagymester borai is kiválóan teljesítettek Fotók: Dinnyés Ferenc

Ezután egy Fejér megyei bormustrán vettek részt az adonyiak. A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend (Székesfehérvár) és a Szent Benedictus Borlovagrend (Velence) közös borversenyt hirdetett Székesfehérvár, a Velencei-hegység és környéke borászainak, bortermelőinek a pákozdi Lics pincészetbe. Külön megtiszteltetés volt az adonyiak számára, hogy a verseny borbírálói közé névre szóló meghívást kapott az adonyi borrend nagymestere, Schmidt Attila, aki az eseménnyel kapcsolatban az alábbiakat tartotta fontosnak megjegyezni.

A Boldog család: apa és fia, Tamás (bal) és József

– Adony és környéke szőlőterületei ugyan nem tartoznak borvidéki rendtartás alá, mégis igazgatásilag az Etyek-Budai Borvidék Velencei-tó Körzeti Hegyközségéhez tartozunk. A fentiek miatt úgy döntött a Duna-Menti Szent Orbán Borrend Adony nagytanácsa, hogy felajánlja ezen a versenyen való indulás lehetőségét a helyi borversenyünk legjobb tizenkét helyezett, aranyérmes bortermelőjének úgy, hogy a nevezési költséget a borrend magára vállalja. Örömmel jelenthetjük, hogy végül a benevezett kilenc adonyi minta mindegyike tisztességgel helytállt a versenyen, amelyen túlnyomó többséggel kereskedelmi forgalomban lévő borok indultak. A szervezők külön is gratuláltak az Adonyból indított borokhoz.

Két adonyi bor arany­érem minősítést ért el, amire nagyon büszkék vagyunk. A 79 benevezett borból összesítésben a harmadik legmagasabb pontszámot kapta és aranyérem minősítést ért el a Boldog pince cserszegi fűszeres 2020. évjáratú bora. Az erről kiállított oklevél mellett a bor termelői, Boldog József és Boldog Tamás serleget is kapott, amelyre a „Verseny legjobb adonyi bora” minősítés is rákerült – tudtuk meg a nagymestertől.

A fentieken kívül aranyérmes lett, összesítésben a kilencedik legmagasabb pontszámmal, Schmidt Attila olaszrizling 2020-as késői szüretelésű bora. Ebben a mezőnyben szépen csillognak az ezüstérmek is, amelyeket Adonyból Steinmann László cabernet sau­vignon rozéjával, Schmidt Attila vegyes fehérborával, Boldog Tamás sauvignon blanc-jával és Kellner Mihály cabernet franc rozéjával érdemelt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában