Megérkezett Reolg sajtóközleménye is

2021.06.29. 14:55

Ideiglenes vagyonfelügyelőt rendeltek ki Dunaferr-hez – Frissítve

Lapunk nem hivatalos információja mára hivatalossá vált, hogy – hitelezői kérelemre – a Fővárosi Törvényszék végzése alapján ideiglenes vagyonfelügyelő és munkatársai jelentek meg június 23-án, pénteken a Dunaferr-nél, akik az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. megbízásából érkeztek. A Reorg sajtóközleményét itt olvashatják:

Várkonyi Zsolt

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Fővárosi Törvényszék a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény hatályos rendelkezései alapján 2021. június 22. napján az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság ideiglenes vagyonfelügyelőjének jelölte ki a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ideiglenes vagyonfelügyelői kijelölésére a vonatkozó jogszabályok alapján kötelezően került sor, abban a bíróságnak mérlegelési lehetősége nem volt. Az ideiglenes vagyonfelügyelet tartama alatt az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság ellen még nem kezdődik meg a felszámolási eljárás, az eljárás célja a hitelezői érdekek védelme a bíróság felszámolásról történő jogerős döntéséig. A kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő tehát a jogszabályban meghatározott kötelezettségeit teljesítve jár el, ezért a kijelölés kézhezvételét követő munkanapon megkezdte tevékenységét. Az ideiglenes vagyonfelügyelőként kirendelhető valamennyi szervezet jogállása azonos, így az állami tulajdonú reorganizációs szervezetet más, nem állami tulajdonú ideiglenes vagyonfelügyelővel mindenben azonos jogok illetik és kötelezettségek terhelik, a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint látja el kötelezettségeit.

A fentiekből következően az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság felett ellátott ideiglenes vagyonfelügyelet nem tekinthető állami kontrollnak, hanem a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény általános szabályai szerint folytatott hitelezővédelmi eljárás.

Az ideiglenes vagyonfelügyelő a hitelezői érdekek védelmének szem előtt tartásával figyelemmel kíséri a gazdálkodó szervezet tevékenységét, áttekinti az adós vagyoni helyzetét, betekinthet az adós könyveibe, pénztárát, értékpapír- és eszközállományát, iratait, valamint pénzforgalmi számláit megvizsgálhatja, a gazdálkodó szervezet vezetőjétől felvilágosítást kérhet, illetve az adós helyiségeibe beléphet, bármely vagyontárgyát átvizsgálhatja.

Az adós gazdálkodó szervezet vezetője – az ideiglenes vagyonfelügyelő tevékenységének megkezdését követően – a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatban csak az ideiglenes vagyonfelügyelő jóváhagyásával, ellenjegyzésével köthet a rendes gazdálkodás körét meghaladó szerződést, tehet más jognyilatkozatot, ideértve a már létrejött szerződés alapján az adós részéről történő teljesítést is.

Az ideiglenes vagyonfelügyelői feladatok ellátása ugyanakkor nem érinti a tulajdonosi és a menedzsment jogosítványokat, azoknak az ideiglenes vagyonfelügyelő általi átvételére nincs törvényes lehetőség.

Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Budapest, 2021. június 30.

„A hitelező (nevezetesen, akinek tartozik az adós, nota bene a Dunaferr – a szerk.) a felszámolási eljárás iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg vagy azt követően a felszámolás kezdő időpontjáig kezdeményezheti, hogy az illetékes bíróság az adós gazdálkodásának felügyeletére a felszámolói névjegyzékből ideiglenes vagyonfelügyelőt rendeljen ki. – írja a feketelista.hu.”

Csak a vagyonfelügyelő által

„Az ideiglenes vagyonfelügyelő a hitelezői érdekek védelmének szem előtt tartásával figyelemmel kíséri a gazdálkodó szervezet tevékenységét, áttekinti az adós vagyoni helyzetét. Ennek keretében betekinthet az adós könyveibe, pénztárát, értékpapír- és eszközállományát, iratait, valamint bankszámláit megvizsgálhatja, a gazdálkodó szervezet vezetőjétől felvilágosítást kérhet, illetve az adós helyiségeibe beléphet, bármely vagyontárgyát átvizsgálhatja. Az adós a lezárt helyiségét, vagyontárgyát (bútorát, egyéb ingóságát) az ideiglenes vagyonfelügyelő felhívására köteles haladéktalanul felnyitni. Az ideiglenes vagyonfelügyelő az ily módon tudomására jutott információkról csak a bíróságot tájékoztathatja.

Az adós cég vezetői kötelesek együttműködni az ideiglenes vagyonfelügyelővel, részére minden olyan segítséget megadni, amely feladatának elvégzéséhez szükséges. – avat be bennünket a részletekbe a portál. Ha az adós cég vezetői együttműködési kötelezettségüket súlyosan vagy ismétlődően megsértik – így különösen legalább két alkalommal a vagyonfelügyelő hozzájárulása nélkül kötnek szerződést, vagy tesznek más jognyilatkozatot -, az ideiglenes vagyonfelügyelő kérelmére a bíróság — a fizetésképtelenségre tekintet nélkül — soron kívül dönt a felszámolás elrendeléséről. A bíróság felszámolást elrendelő végzése fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.”

Eddig törvényen kívül (?)

Mint ismeretes, az ország legnagyobb acélipari vállalkozásának, a Dunaferrnek nincs irányító testülete, cégjegyzésre jogosult tisztségviselője, a vállalkozás gazdálkodásának transzparenciáját biztosító könyvvizsgálói jelentése, könyvvizsgálója, így sem 2019-es és 2020-as mérlege.

Talán már nem is meglepő, hogy a cégjegyzésre jogosulatlan, legfőbb általános vezérigazgató – helyettesként regnáló Evgeny Tanchilavich a pénteken munkavállalóknak írt levelében rémhírt akar eloszlatni, azzal érvelve, hogy a dolgozók megkapták ebben a hónapban is fizetésük második részletét és már (szerintünk még mindig – a szerk.) úton van, sőt már vannak a stratégiai partnerek. (Fontos a szóhasználat, mert a partner nem azonos a stratégiai befektetővel – a szerk.) Azt elfelejtette ehhez hozzátenni Tanchilevich, hogy a munkabérek kifizetését is már csak az ideiglenes vagyonfelügyelő „ellenjegyzésével” lehetett megtenni.

Kevesebb adót fizet a Dunaferr

Lassan egy éve, hogy a Dunaferr mélyen kapacitása alatt termel, mindezt jelenleg is bérmunkáztatás keretében, azaz a „stratégiai partner” hozza az alapanyagot és viszi el a hasznot is. Ezzel a teljes nyereség nem a Dunaferr-nél realizálódik, így kevesebb adót is fizet be az államnak, ami között a sokat emlegetett önkormányzati iparűzési adónem is meghatározó, milliárdos nagyságrenddel szerepel. És ugye – ebből is látszik, hogy a Tanchilevich által megmentőként emlegetett „iparági nagyjátékos” gyakorlatilag semmiféle kockázatot nem vállal. A Dunaferr nehéz helyzete – többi között, ahogy korábban is írtuk – a magyar vállalkozások nemteljesítési láncához vezethet, ami magával is ránthatja ezeket a cégeket. Az állami tulajdonú cég ideiglenes vagyonfelügyelőjének érkezése bízzunk abban, hogy transzparenssé teheti ezeket a folyamatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában