dilemma

2021.05.10. 07:00

Mikor kezdődik és vajon milyen lesz idén az esküvői szezon?

Sokan úgy hiszik, május az esküvők hónapja, de az biztos, hogy a családi rendezvényeken közreműködő szolgáltatók szerint általában ebben a hónapban kezdődik az esküvői szezon, ami egészen szeptemberig tart. Idén kicsit később fog kezdődni, hiszen a kormány lakodalmakra vonatkozó tilalmai feloldását az ötmillió koronavírus elleni védőoltás eléréséhez köti.

Török Tímea

A kormány az ötmillió oltás elérésekor – várhatóan május harmadik hétvégéjéig – szeretné a lakodalmakra vonatkozó tilalmat feloldani – mondta április 29-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatón.

Az esküvői szezon start zászlóját nagyon várják már a párok, akik összekötnék az életüket, és ráadásul ezt úgy szeretnék, hogy családtagjaik és barátaik is tanúi lehessenek a nagy napnak. De nagyon várják a szolgáltatóipar speciális szegmensében dolgozó szakemberek is, akiknek az esküvőkhöz kötődik a bevételeik jelentős része.

Sokan úgy hiszik, május az esküvők hónapja, de az biztos, hogy a családi rendezvényeken közreműködő szolgáltatók szerint általában ebben a hónapban kezdődik az esküvői szezon, ami egészen szeptemberig tart. Idén kicsit később fog kezdődni, hiszen a kormány lakodalmakra vonatkozó tilalmai feloldását az ötmillió koronavírus elleni védőoltás eléréséhez köti. Az összeállításunkban minden szereplőt igyekeztünk megszólítani. A legtöbben bizakodóak, de van, aki már megkezdte a hagyományosan nagyszabású szertartás újratervezését
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A házasulandósági kedvvel nincs probléma, mert ahogy a Világgazdaság írta azonos című cikkében, a házassági boom kitartott a járvány alatt is. Meglepő módon 2020-ban már annyian fogadtak örök hűséget, ami 33 éves rekordnak számít. Ez nagy valószínűséggel a 2019-ben beindult, házasságkötéseket generáló kormányzati intézkedéseknek, legfőképpen a Családi Otthonteremtő Kedvezménynek (csok) volt köszönhető. A 2020 tavaszán Magyarországra is megérkező koronavírus-járvány, a vírusfertőzés megállítása, lassítása érdekében meghozott intézkedések, a lezárások, így a lagzik korlátozása miatt azonban a nagy házasodási kedv is alábbhagyott. Tavaly év vége felé viszont már sok pár – a járvány­ügyi előírások betartása mellett, minimális létszámmal – megtartotta a hivatalos esküvőt, s ők arra készülnek, hogy idén a lagzit is megrendezhetik – olvasható a Világgazdaság elemzésében.

Az esküvői szezon startját nagyon várják már a kormányzattól azok párok, akik a nagy napot lagzival szeretnék megünnepelni

Ezt a tendenciát támasztja alá a városban dolgozó két fiatal, Réfiné Rizmayer Rebeka és Réfi Bence is. Mint elmondták: megtalálták álmaik otthonát Rácalmáson. Az ingatlan vásárlásához azonban szükségük volt olyan kedvezményes hitelhez, amelynek feltétele volt a papírforma. Így részben ezért március végére tervezték az esküvő és a lagzi idejét. De a korlátozó intézkedések miatt akkor csak a polgári szertartás történt meg. Bár Rebeka soha nem rajongott a szokványos nyári esküvő ötletéért, a márciusban felkért szolgáltatók szabad időpontjai alapján az újabb lehetséges lagzit július 31-re tervezik, amikor majd az egyházi szertartással együtt családi és a baráti körben ünnepelhetnek.

Jelenleg csak szűk körben bonyolíthatóak családi rendezvények

A Jankovich-­kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ az egyik legnépszerűbb közeli esküvői helyszín. Bodnár Edina igazgató kérdésünkre elmondta, hogy annak ellenére, hogy jelenleg még csak szertartás tartható, júniustól egy-két kivételtől eltekintve minden szombatuk le van foglalva. Ezért nagyon várják és bizakodnak a szabályok feloldásában. A remélhetően hamar beinduló elkövetkező szezont jellemezve azt is elmondta az igazgató, hogy úgy látja, egyre több pár tervezi a világraszóló eseményt péntekre.

Suplicz Mihályt vőfélyként interjúvoltam meg a témában. – Az én párjaim egy kivétellel a májusi lakodalmakat lemondták. De a júniusi lakodalmat tervező összes pár úgy számol, hogy megtarthatják a lagzikat. De már mindenképp ránk fér egy jó kiadós mulatozás.

Réfi né Rizmayer Rebeka és Réfi Bence júliusra tervezik a lagzit

Fischer Magdolna esküvői ruhakölcsönzéssel és dekorációval foglalkozik. Bizakodó, bár eddig szinte alig keresték, mert sokan menyasszonyi ruhát is online rendeltek. Van olyan ügyfele, aki már negyedszer tervezi át a lakodalmat. Úgy tapasztalja, hogy idén kisebb esküvőket terveznek, és részben ezért részben mert a divat is ilyen irányba halad a kisebb, egyszerűbb ruhákat keresik az arák. A dekorációban az idei legdivatosabb lakodalmakon a zöld árnyalataival, valamint a csipke kiegészítőkkel találkozhatunk majd.

Nagy Ibolyát a virágdekorációk, menyasszonyi csokrok kapcsán tartottam fontosnak megkérdezni. – Esküvői készítményt keveset, ám kegyeletit annál többet készítünk jelenleg. De bizakodóak vagyunk. Nagy divat a bohém, rusztikus stílusú, laza kötéssel készült csokor, de nem nyúlhatunk mellé a pasztell, púder, fehér színekben pompázó csokrokkal sem.

A legtöbb pár, aki nyárra tervezte a lagziját, bizakodó

Sztanóné Szalkai Barbara ötvös az elmúlt évhez képest óriási felfutást tapasztal, bár előbb szokott kezdődni a karikagyűrű szezonja.

Horváth Attila, a Campus gasztronómiai szakembere esküvői helyszín és catering szolgáltatás kapcsán találkozik a házasodni vágyókkal. Mint elmondta, úgy tapasztalja, hogy bizonytalankodnak a párok. A legtöbb kérdést a védettségi igazolvánnyal kontra védettségi igazolvánnyal nem rendelkező családtagok közös ünneplése veti fel. Ennek következtében egyre többen mondják le a foglalt szolgáltatásokat.

– Most azt tapasztalom, hogy a Jövőre újra ugyanitt veled! szlogen a legjellemzőbb hozzáállás – fűzte hozzá Horváth Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában