írásbeli vizsgák

2021.04.30. 11:30

Hétfőn kezdődik az idei érettségi vizsgamaraton

Május 3-án, hétfőn reggel, kilenc órakor a hagyományokat követve emelt és középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdődik az idei rendes érettségi időszak. E napon középszinten még magyar mint idegen nyelv tantárgyból tesznek vizsgát az érintett tanulók.

Szabó Szabolcs

2020.05.05. Matematika érettségi Pannon Oktatási Központ és Magángimnázium Dunaújváros Fotós Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Maruzsa Zoltán államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, minden készen áll, hogy hétfőn elkezdődhessenek a vizsgák. A járványhelyzet miatt a tavalyi évhez hasonlóan az érettségizők döntő többségére csak írásbeli vizsgák várnak.

Tavaly májusban a Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz tartozó három érintett intézményben (Széchenyi István Gimnázium, Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola, sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium) összesen 167 diák vizsgázott. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum hét tagintézményében pedig 15 osztály 421 diákja tett vizsgát. E számok vélhetően közel hasonlóak 2021 májusában is. Országosan összesen 1159 helyszínen mintegy 111 ezer diák vizsgázik majd az idei, május 25-ig tartó időszakban.

Már tavaly is maszkban várták a vizsgalapokat az érettségizők
Fotó: archív/SzZsE

Mint arról már korábban beszámoltunk, a 2021. május–júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint általában csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg. A rendelet azonban kiemeli, hogy meg kell szervezni a szóbeli vizsgát minden olyan vizsgatárgy esetében, amely középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik (1. célnyelvi civilizáció, 2. bibliaismeret, 3. judaisztika, 4. népművészet, 5. hittan), bármely vizsgatárgyból tett középszintű érettségi esetén, feltéve ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkét százalékot, de nem érte el a huszonöt százalékot, valamint a testnevelés vizsgatárgyból.

A tavalyi érettségikhez hasonlóan a vizsgát lebonyolító intézményeknek idén is biztosítaniuk kell a gyors beléptetést. A cél, hogy sem az épület előtt, sem odabent a folyósokon lehetőleg ne alakuljon ki csoportosulás. Egy adott teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, a megfelelő távolság betartásával. Ami a kötelező maszkviselést illeti: a maszk viselése a folyosón, a közösségi térben kötelező lesz, a vizsgadolgozat írása során pedig ajánlott az érettségizők számára.

Azok a végzős középiskolások, akik koronavírus-fertőzés miatt, vagy kontaktszemélyként nem vehetnek részt a jövő héten kezdődő írásbeliken, a jelenlegi információk szerint legközelebb októberben pótolhatják a vizsgákat. Ez főként azok számára jelent komoly problémát, akik jelentkeztek valamelyik egyetemre és/vagy főiskolára és úgy tervezték, ősztől már egy felsőoktatási intézményben kezdik meg tanulmányaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában