százhúsz áldozat

2021.01.19. 13:00

Megemlékeztek a Don-kanyarnál elesettekről

Szentmisével, valamint gyertyagyújtással tisztelegtek a hősök előtt a mezőfalviak a múlt hét végén.

Horváth László

Salgóné Troppert Erzsébet, Molnárné Troppert Mária, Csanda Terus néni és Kovácsné Deák Mária az emlékműnél Fotók: a szerző

Mezőfalva

A 2. magyar hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a mínusz 40 fokos orosz télben – olvasható a háborús idők történelmi ismertetőiben. Az áldozatok között sok mezőfalvi katona neve is megtalálható. Az emlékezők január 17-én gyújtottak gyertyát a II. világháborús emlékműnél. A megemlékezésen beszédet mondott Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője:

– Nagyon fontos, hogy minden évben elmondjuk, mi is történt valójában a doni eseményeknél. Kétszázezer katonát vittek az orosz frontra harcolni, százhúszezren vissza sem jöttek. A maradék nyolcvanezernek és a hozzátartozóknak pedig örökké bűntudatot kellett érezni, mert a kommunista rendszerben bűn volt a Szovjetunió ellen harcolni. Zaklatták a családokat, Gulágra küldték az akkori katonai vezetőket, és a családokban is csak suttogva beszélhettünk, hogy az én fiam a Don-kanyarban halt meg. Gondoljunk bele, fel sem tudták igazán dolgozni a szeretteik elvesztését a hozzátartozók, pedig hősöknek kellene tekinteni őket.

Kristofory Valter plébános celebrálta a megemlékező misét

Molnárné Troppert Mária kiemelte Sára Sándor dokumentumfilmjét, ami áttörést jelentett a történelmi hitelesség megismerésében.

Salgóné Troppert Erzsébet, Molnárné Troppert Mária, Csanda Terus néni és Kovácsné Deák Mária az emlékműnél
Fotók: a szerző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában