A csütörtöki közgyűlés dönt az egymilliárd forintos közbeszerzés sorsáról

2020.07.16. 07:00

Na, ki nyeri a médiás tendert?

Már többször értekeztünk arról, hogy az önkormányzat közbeszerzési eljárást írt ki a saját médiarendszerének üzemeltetésére. Csütörtökön közgyűlés lesz, és az előzetes napirendi tájékoztató szerint ebben a kérdésben is döntenek majd a képviselők.

Brousil Csaba

Borítékolható, hogy melyik céget fogják a „rajtás” képviselők szavazataikkal pozícióba hozni, de addig is nézzük, mi történt ezen a fronton a legutóbbi cikkünk óta.

Nézzük az előzményeket!

Korábban megírtuk, hogy a közbeszerzési kiírásban először nevesítették a DSTV-t, ami tudvalevőleg Varga Richárd, helyi vállalkozó nevéhez köthető. Ennek lett vissz­hangja, így finomították a kiírást, és a DSTV betűket kivették belőle, maradt a „Dunaújváros helyi televízió” kitétel. Nyilvánvaló volt már ekkor, hogy ezen a közbeszerzésen el fog indulni Varga a cégével, a DS Média Kft.-vel. Igaz, ez írd és mondd nem derült ki addig, amíg újabb dokumentumok nem láttak napvilágot a közbeszerzési eljárással kapcsolatban az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben, az EKR-ben. Ez is megtörtént. Előzetes vitarendezési kérelmekről jelentek meg anyagok az EKR-ben. Vas Judit, az egyik pályázó, a Hotel Lovas Kft. nevében a következőket írta Ajánlattevő, azaz a városi önkormányzat felé. „Tisztelt Ajánlatkérő! Előzetes vitarendezési indítványt teszünk. Hivatkozva a Közbeszerzési Hatóság által közölt alábbi jogszabályi lehetőségre: „4)[165] Az ajánlatkérő az előzetes vitarendezési kérelem megérkezésétől számított három munkanapon belül akkor is jogosult egy alkalommal az ajánlattevőket vagy a részvételre jelentkezőket három munkanapos határidővel hiánypótlás [71. §], felvilágosítás [71. §] vagy indokolás [72. §] benyújtására felhívni, ha az eljárás szabályai szerint erre már nem lenne lehetőség, ha az eljárásban történt törvénysértés ezen eljárási cselekmények útján orvosolható. Ebben az esetben az ajánlatkérő az előzetes vitarendezési kérelem benyújtásáról a hiánypótlási felhívás, a felvilágosítás vagy indokolás kérésének megküldésével egyidejűleg, míg a kérelemre adott válaszáról a kérelem megérkezésétől számított hét munkanapon belül tájékoztatja a kérelmezőt és az ajánlattevőket vagy a részvételre jelentkezőket.” (https://www.kozbeszerzes.hu/torveny/kbt-2015//2/14/80/) A hét elején, hétfőn észleltük, hogy általunk addig nem látott „első” és „módosított” hiánypótlási felhívás jelent meg, akkor, amikor mi már a határidőből kikerültünk. Addig mi csak DS Média Kft. részére küldött „második” hiánypótlási felhívást láttuk, ami bennünket nem érintett. Lehetetlen, hogy ne vettük volna észre az első felhívásokat, mivel harminc napon keresztül átlag kétórai időközönként néztük az ajánlatunkat mutató honlapot. Ezt az EKR rendszerből visszanézhetik. Figyelmeztető e-mailt egyet sem kaptunk. Több jel alapján, vélelmezzük azonban, hogy a DS Médiával aktív kommunikáció zajlott az ajánlatkérő és a szakértő közreműködésével. Kérjük ezért, hogy kapjuk meg a három munkanapos hiánypótlási lehetőséget, a fent idézett jogszabály alapján! Üdvözlettel: Vas Judit”.

„Dől a lé kifelé, dől a lé befelé...” – énekli a P. Mobil zenekar
Fotó: Pixabay

Figyelmen kívül hagyott kérelem?

Az ajánlatkérő, azaz az önkormányzat aztán – az előbb idézett – kérelmet, több ponton hivatkozva a Közbeszerzési Törvényre, szépen el is utasította. Majd a város hivatalos honlapján, a közadattárban megjelent a közgyűlési meghívó, benne a napirendekkel és azok kibontott tartalmát bemutató írások. És itt fel is bukkant a DS Média Kft. neve, tehát a másik pályázó Varga Richárd cége. Ezek szerint a csütörtöki közgyűlés 44. napirendi pontja a következő: Javaslat „Médiarendszer üzemeltetése” tárgyú közbeszerzési eljárás eredményének megállapítására. Ebben a következőket olvashatjuk: „A Hotel Lovas Kft. (9023 Győr, Attila utca 41–43.) ajánlattevő, tekintve, hogy a hiánypótlás lejártáig nem nyújtott be hiánypótlást, ennél fogva a Kbt. 73. § (1) bekezdésének e) pontja értelmében megállapítható az ajánlat érvénytelensége. Az ajánlattevők által benyújtott érvényes ajánlatok vonatkozásában Ajánlatkérő elvégezte a Kbt. 69. § (1)-(3) bekezdés szerinti bírálatot, valamint értékelést, amely alapján megállapítható, hogy a DS Média Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (2400 Dunaújváros Dózsa György út 9. fszt. 2.) ajánlattevő által benyújtott ajánlat a hiánypótlást követően megfelelő.”

Itt a piros, hol a piros

A közgyűlési előterjesztésben – a többször módosított pályázati határidő után – már nem is meglepő módon ez olvasható: „Kérjük a Tisztelt Közgyűlést, hogy a fenti eljárás vonatkozásában támogassa a DS Média Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (2400 Dunaújváros, Dózsa György út 9. fszt. 2.) ajánlattevő által benyújtott ajánlat érvényesnek nyilvánítását, és tekintve, hogy vele szemben nem áll fenn kizáró ok – vagyis az ajánlattevő alkalmas a szerződés teljesítésére – így támogassa a szerződés megkötését.”

Pénz, matek

És a lényeg, amiről ez az egész szól már a Határozati Javaslatban olvasható: „Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kötelezettséget vállal arra, hogy az 5. pontban szereplő szolgáltatás megrendelés, mint kötelezettségvállalás fedezete Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2021–2024. évi költségvetésében betervezésre kerül 16 500 000 Ft + áfa/ hó, azaz a 2021–2024. év közötti szerződéses időszakot tekintve 709 500 000 Ft + áfa, mindösszesen bruttó 901 065 000 Ft összegben. Plusz ehhez jön még az idei költségvetésben az a 100 millió forint, amit már beterveztek. Azaz 1 milliárd 1 millió forint. Ez 15 millióval kevesebb, mint amennyit mi itt a Hírlapnál korábban kiszámoltunk. Varga cége havi nettó 16,5 millió forintos összeggel pályázott, és vélhetően nyerni is fog. Tehát a matek kijön: öt hónap ebből az évből augusztus 1-től december 31-ig, és a többi 43 hónap idén december 31-től 2024. július 31-ig. Csak az a 15 millió nem stimmel, amit mi kiszámoltunk. Vélhetően megvan az is, ugyanis az előző médiás közbeszerzés június végén zárult le, az új pedig csak július 31-én kezdődhet, ha megszavazzák. Közötte van egy hónap, és már kétszer is olvashattuk az önkormányzat ingyenes hetilapjában, hogy az orgánum felelős kiadója a DS Média Kft. Kerestük az erről szóló szerződést az önkormányzat hivatalos honlapján a „Szerződések” menüpont alatt, gondolván, hogy ez egy olyan szerződés, ami a város lakosságát legalább tájékozódási szinten érdekelheti. De a gazdálkodási átláthatóságot a zászlajára tűző önkormányzat ezt lehet, hogy másképpen gondolja. Mindenesetre lapzártánkig nem találtunk erre vonatkozó nyilvános szerződést vagy legalábbis annak meglétét felsorolás szintjén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában