kettős kereszt emlékműnél

2020.06.05. 09:00

Igazságtalan és megalázó a nemzet életében

Könnyezve, meghasadó szívvel lehet csak Trianonról beszélni száz év után is – mondták a mezőfalviak a Nemzeti Összetartozás Napján.

Horváth László

Mezőfalván a Piac téri parkban a Trianoni kettős kereszt emlékműnél tartották a trianoni dekrétum aláírásának századik évfordulójára szervezett megemlékezést. Vass Albert: A bujdosó imája című vers után Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője történelmi visszatekintéssel köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kihangsúlyozta, mekkora tragédia volt a magyar nemzet életében az igazságtalan és megalázó trianoni szerződés, amelyben az ország területének 71 százalékát, népességének 63 százalékát veszítette el.

A bujdosó imája című verset hallhatták a résztvevők
Fotók: Horváth László

 

A történelmi események felidézése közben kitért arra is, hogy az elmúlt száz évben voltak próbálkozások a visszarendeződés elérésében, de a nagyhatalmak nem álltak a magyarok ügye mellé. Sőt, a mai napig folynak az atrocitások a magyar nemzetiségiek ellen. Például a Malina Hedvig ügy, a temerini magyar fiúk túlzó megbüntetése, vagy a magyar jelképek, zászló, Himnusz betiltása – hogy csak néhány utóbbi eset legyen megemlítve. A rendszerváltás utáni kormányok különböző módon álltak az összmagyar-országi kérdéshez. Az utóbbi tíz év intézkedései a kettős állampolgárság, a határon túli ifjúsági és gazdasági programok jó eséllyel erősítik a Kárpát-medencei magyarság kapcsolatát – mondta a megemlékezésben Molnárné Troppert Mária.

Koszorút, virágot helyeztek el

Ezután versek, énekek és harangszó következett, majd intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el a koszorúikat, mécseseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában